miercuri, iunie 01, 2011

Foişorul - rezervor de apă


Prietenul nostru, d-l Popescu, ne-a oferit de curând o surpriză foarte plăcută : o schiţă de proiect pentru redesenarea urbană şi civilizată a intersecţiei de străzi din jurul Foişorului de Foc. Vă invit să vizitaţi biroul de arhitectură al d-lui Popescu şi să găsiţi acolo mai multe informaţii ; eu îi voi completa rezultatul efortului cu câteva imagini şi planşe ale rezervorului de apă.




7 comentarii:

popescu spunea...

foarte tare...daca stiam ca ai si sectiuni si planuri...mi-ar fi fost mult mai usor cand am construit in 3d cladirea :)...bag acum link

armyuser spunea...

Nici eu nu mai ştiam ce am. :)
Noroc că am denumit nişte foldere în mod inteligibil...

dan spunea...

Trebuie adǎugat cǎ Foişorul de Foc s-a cam nǎscut muzeu: el nu şi-a atins niciodatǎ scopul propus, cel de turn de observaţie al incendiilor din Capitalǎ.
Sub ochii pe jumǎtate orbi ai autoritǎţilor, lumea se schimbase: se introdusese şi în Bucureşti telefonia, aşa cǎ timpul “hǎulelilor” din foişor trecuse.
Se spune, de asemeni, cǎ niciodatǎ Foişorul de Foc nu a fost înzestrat cu o pompǎ suficient de puternicǎ spre a urca apa pânǎ în rezervor.
Ca şi centura de fortificaţii, cea de 70 km lungime, realizatǎ în jurul Bucureştilor, care a costat enorm, dar care, neluând în seamǎ progresele artileriei şi modernizarea tacticilor de asalt, nu a fost de niciun folos în decembrie 1916, şi Foişorul de Foc este o construcţie întârziatǎ, care trebuia realizatǎ cu ceva decenii mai devreme.

armyuser spunea...

@Dan / Mulţumesc pentru vizită şi pentru comentariu. Rezervorul din foişor era sincron cu modernizarea reţelei de apă potabilă din Bucureşti, dar şi cu rezervorul de pe dealul Cotrocenilor. Într-adevăr, puterea pompelor de la Grozăveşti era prea mică pentru a urca apa în rezervorul de compensare din Iancului. Să nu uităm că la vremea aceea şi electrotehnica din România era pe la începuturi. :)

ADRIAN spunea...

Utilizarea ca foisor de foc se pare ca a fost una adiacenta, scopul principal al constructiei fiind asigurarea alimentarii cu apa, ca un compensator de presiune. Cel putin asa spune Frederic Dame in lucrarea despre anul 1906 in Bucuresti.

Nicolae spunea...

Excepţională postare, cu documente rare, puţin cunoscute, greu accesibile !
Mare bucurie ne-aţi făcut ! Mulţumiri şi felicitări !

armyuser spunea...

@Nicolae / Cu mare plăcere! Mulţumim şi noi! :)