luni, februarie 08, 2010

Blocul ce se construieşte în faţa Casei Centrale a Armatei

Pe Calea Victoriei nr. 32-34, acolo unde a fost pe vremuri clădirea "Cartea Românească" distrusă de bombardament în timpul războiului, se va ridica, în scurt timp, un imobil nou, uriaş, de toată frumuseţea.



Întregul ansamblu, al pieţei, având în centru clădirea Casei Centrale a Armatei şi noul bloc, a fost studiat îndeaproape. Blocul, la a cărui construcţie se trece, va avea parter, un mezanin şi opt etaje. Prin volumul său mare, el va acoperi înaltele calcane ale clădirilor din spate. Întreg blocul va fi înconjurat de portice, placate cu travertin, pe sub care vor circula pietonii. La faţada dinspre Calea Victoriei, porticele vor fi înalte de două nivele - parter şi mezanin - iar lateral, pe bd. Republicii şi pe str. Edgar Quinet, precum şi în spatele viitoarei clădiri (căci blocul va avea un spaţiu pe sub care se va face trecerea pietonilor între cele două artere de circulaţie) porticele vor avea numai înălţimea parterului.



Un mare magazin, vizibil pe cele patru laturi ale clădirii, va deţine două subsoluri, parterul şi mezaninul. Magazinul va cuprinde un hol mare central pe înălţimea parterului şi a mezaninului şi un alt hol mare la primul subsol. Deasupra magazinului se vor înălţa opt etaje cu circa 150 de apartamente. După cum se poate vedea în desenul de perspectivă alăturat, logii duble vor marca perechile de etaje. Blocul va avea apartamente de o cameră, două şi trei. În interiorul său, imediat deasupra magazinului, va fi amenajată o grădină, cu un bazin etc. Autorii proiectului noii clădiri (executat în cadrul Institutului "Proiect-Bucureşti"), au asigurat apartamente confortabile la un preţ de cost sub limitele stabilite de plenara C.C. al P.M.R. din 26-28 noiembrie 1958.



Cum clădirea va fi retrasă cu circa 10-12 metri de la linia Căii Victoriei în faţa sa se va crea un mic spaţiu verde.Prin construirea noului bloc, centrul oraşului va fi înzestrat cu încă o clădire modernă, frumoasă, amprentă a noului Bucureşti.



Mai multe despre cele trei clădiri dispărute şi uitate - Casa Bruss, Casa Popovici şi Casa Greceanu -, care au ocupat cvartalul respectiv, puteţi afla aici.

-----------------------------------------------------------------------
Faimosul discurs al lui Hruşciov din 1954 anunţă o schimbare în forma locuinţei: o anumită atitudine critică faţă de arhitectura realismului-socialist devine din ce în ce mai evidentă, în ciuda faptului că Gheorghiu-Dej are reţineri în a urma linia noului lider sovietic. Cvartalele deja începute sunt terminate, însă arhitectura lor este din ce în ce mai simplificată, şi chiar mai ironică. S-ar putea spune ca este o arhitectură post-modernistă avant la lettre. În acelaşi timp, noile blocuri construite din prefabricate, conform noilor "principii de economicitate", afişează timide trimiteri la "stilul internaţional".


Plenara Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român din noiembrie 1958 marchează punctul de răscruce. Utilizând linia critică a lui Hruşciov referitoare la lipsa de economicitate a arhitecturii staliniste, Gheorghe Gheorghiu-Dej critică hotărât proiectarea locuinţelor şi indică noi moduri de intervenţie urbană: (1) completarea fronturilor stradale în centru (plombe), (2) restructurarea arterelor importante şi (3) mari ansambluri de locuinţe colective la periferie. Oraşul Bucureşti este vizat în mod special: în consecinţă, ritmul activităţii de construcţie se accelerează substanţial şi noile intervenţii îşi încep evoluţia. Cazul este repus în discuţie în 1959, atît de partid (Plenara C.C. al P.M.R. din iulie privind Economicitatea şi industrializarea construcţiilor, confortul şi expresivitatea plastică) cît şi de către arhitecţi (a V-a Plenară a Uniunii Arhitecţilor).
-----------------------------------------------------------------------


[Informaţia Bucureştiului, iulie 1959]
[A.M. Zahariade - Locuinţa şi oraşul socialist]

18 comentarii:

dan spunea...

F.inspirata ideea de a aduce in discutie povestea acestui perimetru ultracentral al Capitalei.
Despre istoria mai veche a acestor locuri am scris acum o ora intr-un comentariu la ultimul articol al lui Raiden, pe Rezistenta Urbana.
Felicitari pt buna documentare si ilustrare a articolului.

armyuser spunea...

Foarte interesant comentariul tău de pe RU! Sper să citim cât mai curând un articol scris (şi ilustrat) de tine despre cvartalul cu pricina.
Mulţumesc pentru vizită şi apreciere!

dan spunea...

Toate la timpul lor!

Lucian Vasile spunea...

Daca e sa fie un post request, cu siguranta ar fi discursul lui hruscios si, mai ales, cel al lui dej! Sunt foarte curios care au fost exact indicatiile venite de la GGD.

PS: poate e de folos: http://atelier.liternet.ro/articol/3137/Augustin-Ioan/Concursuri-de-arhitectura-in-perioada-comunista.html

armyuser spunea...

Lucian V. / Mulţumesc pentru link, uitasem de el. Realitatea este că de când am citit articolul respectiv - cu mai mult timp în urmă - a apărut tentaţia de a pune aici povestea blocului din faţa CCA.
Referitor la discursurile oficiale, sper să iasă ceva cât de curând. Stay tuned!

ADRIAN spunea...

Coincidenta sau nu, in ziua in care postai acest articol chiar ma gandeam la acest bloc. Gandurile mi-au fost provocate de asteptarea la semafor, ocazie cu care am vazut o batranica iesind la geamul de la etajul 2 spre bulevard. Ma gandeam ca poate sta de o viata in blocul respectiv si ca atunci cand s-a instalat acolo, daca avea vreo 25 de ani atunci mi-a devenit evidenta varsta cladirii. Altfel, fara acea batranica, blocul era mereu proaspat in memoria mea de copil de la mijlocul anilor '70 deci nu avea inca o varsta "venerabila". Asa mi-am dat seama si eu ca am imbatranit destul de repede :))

Mihai Hristu spunea...

Domnule Armyuser,

Citind articolul despre blocul ROMARTA COPIILOR era sa inghet: am crezut ca e o stire de azi si ca se mai construieste ceva acolo, eventual pe micul scuar. Suspens total...

Referitor la mai vechiul blog despre Sala Dalles - foarte draga mie data fiind acustica fenomenala - am aflat ca sunt unele probleme cu acoperisul, cauzate de umiditatea excesiva (limba de lemn de salon). Ma intreb daca ati putea sa-mi recomandati - pe adresa de mail - pe cineva care sa poata arunca o privire meseriasa la acoperis si sa dea o solutie de reparatii. Multumesc anticipat.

armyuser spunea...

@Adrian / Blocul este remarcabil şi din perspectiva contextului descris de dl. Augustin Ioan. Sunt de reţinut interiorul pe trei nivele, cu caracteristici monumentale, deşi destinat unui magazin; curtea interioară situată peste magazin (în ce stare s-o mai afla în prezent?); precum şi pasajul dintre bulevard şi str. E. Quinet, obturat ulterior prin amenajarea unei cofetării lipsite dealtfel de o iluminare naturală decentă.

@Mihai / Mulţumesc pentru comentariu. Din păcate, într-o societate normală, astfel de servicii profesioniste se furnizează numai contra cost. Proprietarul imobilului - oricare ar fi el - ar trebui să conştientizeze faptul că imobilul trebuie îngrijit/întreţinut în mod continuu.

Mihai Hristu spunea...

@armyuser. Teoria e buna, dar practica ne omoara. Pana cand se va stabili cine e proprietarul de drept, este important ca sala sa nu se degradeze ireversibil, si ma refer la sunet, nu la altceva care, la o adica, se poate repara. Eu imi propun sa intervin din zona privata - pe modelul mecenatului din SUA si din alte parti - asa ca as dori o recomandare privind o companie specializata, apta sa realizeze o reparatie de calitate, PE BANI.

armyuser spunea...

Puteţi să apelaţi cu încredere aici.

Raluca spunea...

Pe "micul spatiu verde" lasat liber prin faptul ca blocul este retras cu 10-12 m de la bulevard se afla azi un device demn de statia meteo din Bucegi. Este infipt exact ca laleaua in brinza si ma enerveaza de citeori trec pe acolo.
Cine mai tine minte magazinele care s-au succedat dupa Romarta? Eu ma gindesc la Benetton, care avea mereu reduceri si vindea in ditamai sala de foaier de opera trei fulare si doua cizmulite, vara.

Mihai Hristu spunea...

Sa vedem daca multumita crizei banca nu-si va diminua etalarea pe trei nivele si poate se va face si altceva in Romanrta Copiilor...

dragosios spunea...

Adaug citeva detalii, din aducerile mele aminte.
La parter s-a aflat faimosul bar "Atlantic" care devenise faimos din cauza vizitei copiilor unei anume familii aflata atunci la putere.
Pe latura cu str. E. Quintet avea o intrare in garaje, care acum este astupata din motive neelucidate.

Nifârtachi spunea...

Spatiul acesta ar avea o armonie sublima fara acest bloc, ca in prima poza.

Eight PM spunea...

comunistii pareau sa aiba o reala aversiune fata de agora.. au eliminat din Bucuresti orice loc deschis, pietonal, de mari dimensiuni. cel din poza, acum acoperit de blocul "de toata frumusetea", pare sa fi fost una dintre putinele piete in sensul real al cuvantului (nu intersectii, sau parcuri, sau piete agroalimentare) din Bucuresti. o tentativa recenta de a crea din nou astfel de spatii pare sa fie cel de vizavi de Universitate, "la statui". din pacate, lipsa experientei unui astfel de spatiu in Bucuresti face ca si cel nou-creat sa fie lipsit de elementele care sa favorizeze interactiunea umana - banci, umbra, mici delimitari ale intimitatii.

heritagpoliceman spunea...

This bldg looks so similar to the Palace for State Monopolies - do you think that was deliberate ? This one more formal, more classical, but also very modern, stone grids.

Silviu Covaci Foto spunea...

pt dragosios....barul Atlantic--daramat la cutremur , ce a omorat pe Caragiu si Bocanet-- se afla in alta parte (in spatele muzeului Sutu) !!!...Apoi, culoarul din spatele blocului NU era niciun garaj !...Intrau doar sub arcade masini ce aprovizionau magazinul cu marfa!..Acolo erau si niste vitrine la fel de mari ca si in restul magazinului, iar noi copiii (adica eu !) am spart un asemenea geam cu un carucior de marfa, de a platit tata o gramada de bani !

Unknown spunea...

Domnule Covaci sunteti intr-o eroare. Toma Caragiu a locuit in blocul continental situat in apropierea "cozii calului" La subsolul blocului continental se afla barul cu acelasi nume. O cauza a prabusirii blocului a fost taierea unor stalpi de rezistenta pentru amenajarea ringului de dans. Aceasta modificare s-a facut fara nici o aprobare, fara studiu de consecinte, pe "sestache" cel mai probabil cu stiinta celor care aveau in administrare barul. Initial a fost acuzat inginerul constructor care a construit blocul si care era destul de batran. Neasteptat acest inginer constructor avea dosarele tuturor blocurilo construite de el cu PV de receptie si cu descrierea amanuntita. A fost scos de sub acuzatie si i s-acerut scuze public.