miercuri, mai 25, 2011

Concepţii îndrăzneţe


Hotelul Intercontinental din Capitală va constitui, prin silueta sa şi prin raportul între goluri şi plinuri, o lucrare deosebit de valoroasă, un important punct de interes arhitectonic al oraşului.

Pe alte principii de tratare, datorită funcţiei diferite, Teatrul Naţional, aşa cum ni se promite, va face un prim pas în căutare îmbinării între o arhitectură modernă şi cea românească tradiţională. Aşteptăm ca grafismul schelelor metalice ce-i acoperă volumele să fie înlăturat pentru a ne permite confruntarea promisiunilor cu realitatea.

Deşi există unele obiecţii justificate privind amplasarea hotelului prea aproape de teatru, fapt care dă naştere la ceea ce arhitecţii denumesc un conflict între două mari volume şi deşi s-au manifestat unele rezerve serioase, rezolvate parţial pe parcurs, asupra economicităţii anumitor soluţii adoptate în proiectul Teatrului Naţional, ambele obiective, prin îndrăzneală, vor constitui, fără îndoială, centre de interes arhitectonic într-o capitală în permanentă reînnoire.

[Flacăra, iulie 1970]

7 comentarii:

ADRIAN spunea...

abia astept sa revad "palaria de cow-boy" a teatrului pe care mi-o amintesc prea vag din copilarie. vad ca avanseaza destul de rapid cu demontarea mizeriei produse inexplicabil de un mare arhitect cum a fost Cezar Lazarescu

armyuser spunea...

@Adrian / Nici eu nu îmi amintesc detaliile proiectului iniţial pentru TN, însă din fotografia a doua reiese că turnul scenei ar fi avut un placaj ceramic (aşa cum a existat şi pe cele trei calcane duble ale hotelului). Ştii cumva mai multe despre acest placaj ceramic?

După adăugarea cochiliei cu arce, turnul scenei a fost refinisat fără nici un fel de placaj.

ADRIAN spunea...

Nu cred ca avea un placaj. Mi se pare ca era o tencuiala groasa cu praf de piatra cu granulatie mai mare si cu un caroiaj decorativ. Placajul de la hotel care fusese spart de tirurile de la revolutie (pe care le-am vazut acolo, in direct) cred ca se mai gaseste inca sub placarea actuala cu alucobond. Se mai si poate vedea in cateva locuri ramase neacoperite daca nu ma insel. Nu cred ca era vreo ceramica deosebita, cama acelasi tip folosit ulterior si in unele statii de metrou.

Anonim spunea...

Dar nu inteleg, ce se intampla la teatru? Inainte de renovarea teatrului, acesta avea ,,palarie,,? si apoi cand s-a renovat s-a renovat teatrul si s-a facut fara ,,palarie,,? Eu parca stiam ca tot are o palarie undeva in spate, dar nu se vede. Acum la noua renovare o vor inalta? Nu inteleg...Poate armyuser este binevoitor si imi va explica istoria teatrului si a ,,palariei,, precum si teatrul de dinainte de renovare. Multumesc anticipat

ADRIAN spunea...

@anonim: vezi niste imagini la prietenul Hungry Mole la: http://www.simplybucharest.ro/?p=5683

armyuser spunea...

Sau vezi primul articol de pe blog. :)

popescu spunea...

imagini din timpul constructiei
http://www.comunismulinromania.ro/Arhiva-foto/Santierele-patriei/Santierele-patriei-XIII-Combinatul-petrochimic-Navodari-Teatrul-National-Bucuresti-pasajului-rutier-Bucur-Obor-inaugurarea-Canalului-Dunare-Marea-Neagra.html