sâmbătă, ianuarie 08, 2011
Palatul Oficiului Naţional de Turism
În noul local propriu al Oficiului Naţional de Turism s-a deschis a treia expoziţie-concurs de fotografii, care prezintă în 160 tablouri cele mai pitoreşti colţuri ale ţării noastre.
Încă de la înfiinţarea sa, Oficiul Naţional de Turism a hotărât să prezinte în fiecare an câte două expoziţii de fotografii. Una, în care sunt cuprinse producţiunile de vară şi de toamnă la oraş sau la sat, în peisagii, chipuri şi costume. A doua, în primăvară, când înfăţişează publicului lucrările din timpul iernii.
Cele mai bune fotografii sunt premiate şi se alcătuiesc albume, ce sunt apoi difuzate în ţară şi străinătate.
În afară de faptul că se încurajează arta fotografică românească, prin aceste expoziţii se realizează o operă de propagandă extrem de importantă pentru drumeţia pe căile pitoreşti ale României. Toată poezia peisajelor româneşti este prezentă în fotografii şi reprezintă cea mai eficace propagandă pentru turism.
Expoziţia este adăpostită anul acesta în localul ei propriu din strada Wilson, în spatele Ministerului de Interne.
Este o clădire de o factură arhitecturală cu totul originală, inspirată fiind din canoanele cele mai stricte ale artei moderne, ca şi din graţia vechilor cerdacuri de mânăstiri olteneşti. Este o îmbinare foarte armonioasă de linii, de proporţii cohete, care fac din noua clădire a Oficiului Naţional de Turism unul din monumentele cele mai frumoase ale Capitalei noastre moderne. În special seara, când faţada este puternic luminată de reflectoare electrice, pare că ar fi unul din acele palate, care fac farmecul Veneţiei.
Sala de expoziţii de la parterul noului palat prezintă un cadru foarte potrivit pentru expunerea fotografiilor, care sunt aici puse în lumina cea mai favorabilă.
Trebuie însemnat că, trecând sub o nouă conducere, după frumoasele realizări ale primilor conducători, Oficiul Naţional de Turism va păşi pe calea unor noi realizări.
Astfel, precum întregul ritm al vieţii noastre începe să se schimbe, şi activitatea Oficiului Naţional de Turism se va întinde spre domenii noi, de puternică propagandă românească.
D. ministru Al. Hodoş, care conduce destinele presei, radioului, cinematografului şi turismului, adică a principalelor arme de propagandă, este "omul potrivit în locul potrivit", cum spune vechiul dicton englez. Un încercat gazetar, un mare organizator şi un naţionalist convins, acestea sunt principalele calităţi ale ministrului propagandei.
La Oficiul Naţional de Turism a fost numit de asemenea un nou preşedinte, în persoana d-lui avocat Vintilă Paraschivescu, care urmează să aplice marele program de lucrări al acestei instituţii.
Statele d-sale de serviciu îl desemnează ca persoana cea mai nimerită pentru a transforma Oficiul Naţional de Turism într-o puternică uzină de propagandă românească.
[Ilustraţiunea Română, 1938]
Palatul Oficiului Naţional de Turism a fost desenat de Octav Doicescu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
10 comentarii:
Un articol magistral, ca de obicei! Octav Doicescu a fost un mare arhitect roman, insa despre care programa Colegiului National de Arhitectura pe care l-am absolvit nu povesteste decat foarte expeditiv. Poate (sper) ca la Facultatea de Arhitectura sa fie alta situatia!
like :)
Acum cuvantul propaganda te trimite cu gandul la Ceasca. Trist
Felicitari pentru ca ai readus in discutie aceasta cladire uitata de toata lumea, desi se afla in inima orasului.
Dupa cum se vede si in ultima ta imagine, cladirea din Str.Wilson nr.8 a adapostit spre anii '40 si Ministerul Propagandei. In incinta a mai functionat si Oficiul National al Cinematografiei, dar si Biroul de Cenzura.
Daca nu ma insel, in anii '70-'80 cladirea a adapostit C.C. al U.T.C.
multa vreme, cand eram mai tanar, am considerat aceasta cladire ca fiind o aripa a CC ...
mai ales ca asa-mi aduc si eu aminte de ea - fost sediu central al UTC
Tocmai zilele trecute am citit in memoriile lui Paul Calinescu ca studioul din incinta cladirii a fost construit de Octav Doicescu dupa planurile lui Adolph Fontanel, un elvetian ce fusese director tehnic la studioul Eclair din Paris si organizase si studiourile din Madrid. La vremea aceea era unul dintre cele mai bune ton-studiouri din Europa.
Mulţumim pentru comentarii! :)
@Marivs - Aşa este, deşi traiectoria arh. Octav Doicescu a fost destul de sinuoasă, nu i se poate contesta contribuţia la înnoirea viziunilor arhitecturale inter- şi postbelice. Sper ca anul acesta să apară o monografie combinată, în care să existe şi un capitol vast dedicat d-lui O. Doicescu.
@brebe85 - Da, acum nu i se mai spune propagandă. Oamenilor le place extraordinar de mult să dea nume noi la concepte vechi. Cu ocazia asta culeg şi roadele aferente.
@Dan, Paul - Aşa este, studioul de film a fost înfiinţat pentru realizarea producţiilor destinate propagandei, acest motiv a fost invocat pentru a aduce imobilul sub administraţia O.N.C. în prezent. Studioul respectiv a fost folosit de dictator pentru toate comunicatele oficiale, inclusiv pentru cel mai vestit comunicat oficial.
@Adrian - Şi, da, aşa este, în anii comunismului, imobilul a adăpostit C.C. al U.T.C.
Daca va uitati la Blogul : octavdoicescu.blogspot.com , acolo se afla proiectul ( Carol II cred ) de reurbanizare a laturii stangi a Pietii Palatului, str. Wilson fiind inclusa . Proiectul este din 1938, Cladirea CC nu exista inca si Ministerul Informatiilor este asezat putin oblic si retras. Facea parte din conceptia urbanistica ce trebuia sa urmeze , dar ploiticul a oprit proiectul. Cu o doamna Arhitecta am incercat sa deslusim planul, dar nu-i usor . Cei ce au cunostinte in materie poate reusesc sa inteleaga proiectul ...Imi permit sa cer voie autorului blogului , sa reproduc ( mentionand sursa) articolul despre aceasta cladire pe blogul octavdoicescu.com . Multumiri Andrei Doicescu , monittoring33@yahoo.fr
Daca reusiti sa vizualizati Proiectul in spatiul Wilson - Pta. Palatului , va rog sa ma tineti la curent . Luati ce vreti din Blog . Mersi , Andrei Doicescu
Pe blogul dedicat arh. Octav Doicescu se pot vedea câteva planşe ale unui proiect nerealizat pentru clădirea Ministerului de Interne.
Prima fotografie reprezintă perspectiva spre clădirea Fundaţiei, în care, în ultimul plan-dreapta se poate vedea clădirea Ministerului de Interne.
În a doua fotografie, perspectiva este de pe str. Wilson către Palatul Regal, în stânga este faţada nordică a Ministerului de Interne, care, spre deosebire de cea vestică, are o colonadă suprapusă porticului de la parter.
Cred că proiectul realizat al Ministerului Propagandei a fost o completare a aripii de nord a Ministerului de Interne (mimând în mod simetric aripa de sud), care nu a mai fost realizată, probabil din aceleaşi motive pur româneşti.
În a treia fotografie, perspectiva este tot pe str. Wilson, dar în sens invers, către bd. Magheru. În dreapta este faţada vestică a Ministerului de Interne, privind către Piaţa Palatului Regal. În faţa clădirii se află o piaţă cu o replică a unei columne (a lui Traian?).
Da , incep sa vad . Columna lui Traian ? Poate . Este un fel de Place Vendome . Inteleg ca era o piata pietoniera , fara trotuare .Proiectul se numea ' Carol II' , sistematizarea Pietii Palatului. Incerc sa mai gasesc documente despre proiect .Am cateva fotografii de case facute , care nu stiu unde sunt amplasate . Una este pe blogul O.D. denumita ' casa ', are arcade si acoprisuri in panta lina . Mai caut. Multumesc.
Trimiteți un comentariu