vineri, ianuarie 08, 2010

Judecătoria Ocolului VIII

În ultima parte a anului trecut am aflat cu toţii mai multe despre sediile celor cinci primării interbelice. Dintre acestea, cea mai impozantă rămâne, peste zeci de ani, clădirea cu campanilă a Sectorului de Verde, din bulevardul Banu Manta.



Cu ocazia Lunii Bucureştilor din anul 1936 este dat în funcţiune imobilul modern al Judecătoriei Ocolului VIII Bucureşti. Realizat de arhitecţii Emil Nădejde şi de Eugen Cuşcenco (Cuscenko), la iniţiativa şi cu sprijinul direct al Primăriei de Verde, sediul continuă să impresioneze şi astăzi prin faţada sa monumentală, încununată de friza realizată de Miliţa Petraşcu, membră a mişcărilor artistice de avangardă din Bucureştii interbelici. Arhitectul Emil Nădejde este autorul principal de mai târziu al Palatului Ministerului de Interne din Piaţa Palatului Regal.



Inaugurarea noului sediu de judecătorie instituie un model pentru judecătoriile de pace ale anilor 1930. Clădit pe locul unei foste judecătorii ruinate, imobilul oferă un spaţiu generos activităţilor specifice acestei instituţii. În 1936 există două săli mari de judecată şi două mai mici. În cea principală se întruneşte completul 1, care beneficiază de o tribună a magistraţilor ridicată mult deasupra publicului, impunând respect faţă de instituţia justiţiei. Deasupra fotoliului judecătorului se ridică un fundal pictat.


Imagini din Sala de judecată a completului 1

Pentru prima oară în justiţia română se suprimă instituţia aprodului, un adevărat "demon ciudat al schingiurii numelor". Deasupra uşilor celor două completuri de judecată sunt instalate două amplificatoare care comunică prin fir cu un microfon situat pe masa grefierului. Numele părţilor sunt astfel citite corect şi anunţate pe culoare.

Imobilul mai cuprinde spaţiu pentru registratură, arhivă, grefă. Pentru avocaţii care pledează la această judecătorie există un birou spaţios unde îşi pot aştepta rândul la proces. Sala de consiliu este acoperită până la jumătate în lemn de nuc afumat, cu vitrouri şi lămpi de sticlă mată şi cuprinde cele patru birouri ale judecătorilor.

Imagine din Sala de consiliu

Preşedintele judecătoriei are la dispoziţie un cabinet spaţios şi impunător, cu două birouri mari, simple, pe care se află numai câteva dosare, călimara, tamponul de sugativă şi tradiţionala cruce. Impresionaţi de sobra eleganţă a acestui cabinet, chiar şi cei mai îndrăzneţi calcă aici pe vârful picioarelor, iar cei obidiţi, descurajaţi în faţa solemnei şi rigidei atmosfere de justiţie ce domneşte aici îşi capătă încrederea în dreptatea fără părtinire a justiţiei eterne.



Reconfigurarea brutală a zonei centrale a Bucureştilor din anii 1980 a dus la epurarea străzii Ştirbei Vodă. Noul sistem de artere pentru circulaţie copia un proiect mai vechi de construcţie a unei capitale noi - cel din anul 1935 - care lua în considerare existenţa unui nod major de circulaţie în Piaţa Gării de Nord. Au fost astfel rase imobile vechi, pentru a putea permite lărgirea străzii Ştirbei Vodă de la Splai până la intersecţia cu strada Berzei. Biserica Cuibul cu Barză a fost translatată şi dosită în spatele frontului de blocuri tip care borda noua stradă. Judecătoria Ocolului VIII şi şcoala de mai sus de aceasta (de Muzică şi Arte Plastice nr. 3) au supravieţuit.



Prezentul ne oferă o faţadă maltratată de regimuri succesive. Cea mai importantă alterare constă în eliminarea inscripţiei în piatră ce nu mai corespundea noilor instituţii înfiinţate după anul 1947. După decojirea paramentului de piatră din partea superioară, a fost aplicată o tencuială pauperă care încearcă să imite vechea textură a faţadei. Odată cu această operaţiune au fost obturate de pe faţadă şi cele două ferestre mici utilizate pentru ventilarea unor spaţii de serviciu. Procesul recent de "europenizare" a adăugat pe imobil însemne care mutilează şi mai mult imaginea sa iniţială.

10 comentarii:

Stefan spunea...

Cand eram elev si ma duceam cu autobuzul la liceu, autobuz ce avea o statie si la "Berzei", acestui loc i se spunea LA TRIBULAN.
Pe mine ma ingroze prezenta oamenilor acolo pentru ca de cele mai multe ori nu o asociam cu ceva placut. Astazi doar aia care revendica proprietati ce nu le apartin se duc cu placere la judecatorie.
Daca nu ma insel in anii 80 acolo era Tribunalul "Muncipiului" Bucuresti. Zona a suferit ceva transformari, biserica Sf Stefan "Cuibul cu barza" care a fost mutata in spatele blocurilor. Plus intreaga zona de vizavi care a fosr rasa de pe fata pamantului.
Banuiesc ca azi nu mai sunt frescele acelea cu motive religioase - Iisus impartind dreptatea.

Raiden spunea...

Bravo, o alta cladire despre care nu stiam mai nimic! Sunt de acord ca drapelele Ro & UE de azi paraziteaza fatada si este trist ca nu au incercat sa repuna vechea titulatura.
Ar fi interesant sa faci un serial cu judecatoriile fostelor ocoale.

@ Stefan - da, str. Stirbei-Voda este sistematizata in acea zona si probabil, daca regimul Ceausescu mai rezista si in 1990, ar fi fost demolata si aceasta portiune si s-ar fi facut blocuri impunatoare.

Stefan spunea...

Raiden, am inceput liceul in 1988, exact cand au inceput si astia sa inalte cladirea aia aflata inca in paragina. Au inceput sa darame la Razoare, unde e terenul viran acum, iar apoi toata partea dreapta de pe Stirbei Voda, de la Eroilor pana la intersectia de la Piata Virgiliu. Treceam, asa cum am zis, zi de zi la cativa metri de santiere si imi aduc destul de bine aminte de zona aia. Au ras pana catre ANEFS. Niste nenorociti.
Si biserica am vazut-o cum se plimba.

armyuser spunea...

Mulţumesc, Ştefan! Ca urmare a istoriei evocate de tine, am mai adăugat un paragraf şi o bucată din planul de sistematizare de la 1935.

ADRIAN spunea...

Da, cioplitul inscriptiilor sau a decoratiilor e boala grea la noi (dar o practicau si vechii egipteni).
In 1999 lucram in Min Culturii la Casa Scanteii. Intr-o zi a primit Caramitru o sesizare ca inca mai sunt insemne "comuniste" pe cladire asa ca a trebuit sa dau roata pentru a numara rozetele ce contineau steaua in 5 colturi sau secera cu ciocanul ... Pana la urma au cioplit stelele in 5 colturi de deasupra lifturilor in holul de la parter si au lipit niste vrejuri in loc. Cat a costat chestia asta nu stiu. Nici cat ar fi costat schele sau macarale cu nacela ca sa cioplesti toate rozetele exteroare. Ca sa ce? Fara insemne ar fi o constructie mai putin comunista? Culmea, desi ar merita din plin, Casa Scanteii nu e o cladire in lista monumentelor.

Unknown spunea...

te rog iarta-ma ca dau buzna in blogul tau si nu oricum, ci cu o rugaminte. dupa o multime de cautari exhaustive am gasit un om care stie, iubeste, intelege si are si informatii legate de cladirile vechi..am gasit un apartament care imi place mult de tot si in care ma vad locuind asa cum mi-ar placea. e vorba despre un apartament in ocul lui radu dudescu/m marinescu, construit de pelger - dorobantilor, blocul zodiac. zilele astea merg cu un structurist care imi va spune daca blocul e ok. sincer, cred ca stii mult mai multe despre cladirea asta care este o poezie. informatiile pe care le am sunt contradictorii si din pacate nu par ale unor specialisti - fatada a fost refacuta, nu a fost refacuta, va fi refacuta, e pe lista imobilelor care vor fi consolidate, nu este, a fost deja consolidat.... habar nu am ce sa mai cred. subiectul a mai fost atins intr-un topic anterior, si am avut senzatia ca tu stii. te rog iarta-ma inca o data, si daca nu iti este peste mana sau daca nu te deranjeaza, te rog mult lamureste-ma un pic. multumesc mult. oana holban

armyuser spunea...

@oana / Literatura de specialitate atestă de nenumărate ori calitatea proiectelor inginerului Prager dar și a lucrărilor realizate de antrepriza sa. Imobilul ridicat după desenele lui Radu Dudescu a fost renovat în ceea ce privește fațada și va mai fi renovat, pentru a păstra un aspect demn al decorației. Aș sublinia faptul că proprietarul/vânzătorul este obligat să pună la dispoziție toate informațiile pe care le solicită cumpărătorul, având acces inclusiv la informațiile din cartea tehnică a construcției. Părerea unui structurist ajută, dar nu ține loc de expertiză.

Unknown spunea...

multumesc mult pentru ca ti-ai facut timp sa-mi raspunzi. mi-am recitit postarea si am intrat in pamant de rusine. PELGER!!! :(
structuristul a fost extrem de impresionat de cladire, dar mi-a spus exact acelasi lucru - "la prima vedere" cladirea este impecabila. un raspuns clar il pot primi insa doar in urma unei expertize. ce nu mi-e clar insa, si nici proprietarul nu stia sa-mi spuna, este de ce se afla pe lista PMB la categoria a doua. din research-ul facut de mine cladirea a rezistat atat de bine in 77 incat o masa destul de mare de nomenclaturisti a fost mutata in el imediat dupa cutremur (o parte isi pierdusera locuintele in timpul cutremului). si atunci?!..
iti multumesc inca o data pentru timpul acordat intrebarii mele.
in ceea ce priveste blogul tau si rezistenta urbana, keep up the good work. abia le-am descoperit si va fac un pr destul de agresiv. cred ca ar trebui ca mai multa lume sa invete sa vada, sa descopere, sa-si cunoasca istoria si sa si-o iubeasca. multumesc

Unknown spunea...

marius razvan e oana, de pe o alta adresa. tehnita la granita fantasticului... in fine, in rest sunt de acord cu tot ce am scris :))

armyuser spunea...

Nu e nici un deranj. Eu îţi mulţumesc pentru aprecieri!
Mă bucur să observ că unul dintre scopurile pentru care public informaţiile pe care le aflu este atins!
Vizitaţi şi celelalte situri din listă! Fiecare dintre cei care ne scriu scoate la lumină istorii interesante.