joi, ianuarie 28, 2010

Capitala din avion - 1926

Către sfârşitul anului trecut Alex Gâlmeanu ne-a bucurat publicând o imagine aeriană a Bucureştilor datând din perioada Războiului cel Mare.

Zilele trecute, răsfoind presa de specialitate interbelică dedicată armelor tehnice, am descoperit câteva imagini fotografice preluate de piloţi români aflaţi în zbor deasupra Bucureştilor. Vederile din avion sunt luate de căpitanul-aviator şi observator C. Gonta, celebrul specialist român în ale fotografiei aeriene, secondat de slt. Gruia sau slt. Naidinescu. Fotografiile din ”Aripa” sunt tipărite pe hârtie de ziar, astfel încât rezoluţia lor este mediocră. Chiar dacă acest set de imagini suferă din cauza calităţii scăzute, le-am publicat mai jos, cu speranţa că cititorii fascinaţi de Bucureşti se vor bucura de aventura zborului la 1926.

Câmpul Moşilor

Câmpul Moşilor - fragment din planul Bucureştilor la 1926, publicat de Editura Librăriei "Union" din Bd. Elisabeta nr. 10

Mănăstirea Căldăruşani, de lângă Bucureşti

Palatul Cotroceni

Calea Victoriei şi Bulevardul Elisabeta

Palatul Poştelor

Halele şi Dâmboviţa

Piaţa Sărindar

11 comentarii:

Raiden spunea...

Geniala panorama Campului Mosilor! De-abia acum imi dau seama cum venea Pavilionul Regal in tot complexul acela. Pozele pe care le-am vazut pana acum sunt facute doar de la nivelul solului.

Pavilioanele aveau o dispunere foarte interesanta si sunt curios ce s-ar fi intamplat daca acest loc pitoresc ar fi evoluat altcumva. Vad ca deja aveau montagne-russe!

P. S.: Pacat ca pozele din revista nu sunt de calitate mai ridicata, dar oricum, felicitari pentru scoaterea lor la lumina!

Cornel spunea...

Aşa e, panorama cu Moşii e fantastică!

ADRIAN spunea...

Excelenta informatia! Acum ar fi de vazut daca negativele sunt arhivate pe undeva - muzeul militar, cercul militar (care are o biblioteca destul de vasta). Eu am gasit in arhiva PMB un dosaar al planului orasului realizat prin fotogrametrie aeriana in 1927 dar nu se mai gasesc decat acele carouri din zonele periferice. Nu stiu daca negativele foto dupa care s-a redacta planul sunt arhivate undeva sau trebuie cautate in Franta la Compagnie Aerienne Suresnes sau la arhivele lor nationale. La institutul Geografic de la Paris se gasesc niste clisee cu Bucurestiul 1927 ce sunt in general circulate si pe la noi si pe care le poti cumpara in format pozitiv. Din pacate noi si arhivele ... o usoara incompatibilitate de termeni cateodata.
Multumesc pentru aceasta postare!

Liliana Chiaburu spunea...

Cred ca a doua fotografie nu este de la Manastirea Pasarea care nu are incinta completa si are doar parter, ci de la Manastirea Caldarusani.

Iata cam cum arata acum ansamblul de la Caldarusani (dati clic pe a treia fotografie de sus in jos).
http://www.patriarh.ro/Teoctist/constructii.php
Singura problema e ca in fotografia de epoca nu apare lacul.

armyuser spunea...

@Liliana / Acum, că avem dovada, am corectat! În revista originală aşa era comentată fotografia, drept Pasărea... am respectat sursa.
Mulţumim pentru ajutor!

Unknown spunea...

Nu vreau sa spun prostii, dar posibil sa fie si la biblioteca nationala, la sectia de colectii speciale ce era odata in zona biserici amzei.
\stiu ca aveau o colectie impresionanta de poze vechi..

Beren spunea...

In legatura cu subiectul postului de ,am gasit aici[http://www.isprs.org/congresses/beijing2008/proceedings/6a_pdf/3_WG-VI-3/05.pdf] (prima pagina) un scurt istoric al fotografiei aeriene in Romania.
Felicitari pr descoperire

dan spunea...

Felicitari pt postarea unor asemenea fotografii. In cea cu Targul Mosilor se vede clar montagne-russe-ul, cu care am o fotografie dar nu intelegeam cum era situat. Intr-o alta, cea cu Palatul Postei, se vede bine si spatele Casei Prager.

Anonim spunea...

pacat ca bucurestiul de astazi a fost schimonosit de comunisti...era atat de chic pe atunci...

va astept si la mine pe blog

armyuser spunea...

Mulţumesc tuturor pentru aprecieri! Cu siguranţă că plăcile originale au avut o soartă complicată şi nu m-ar mira să fi ajuns în proprietate privată.
Presa aeronautică din anii 1920 prezintă pe larg noile tehnologii de preluare a imaginilor în zbor, pentru cartografiere aeriană şi fotogrametrie, inclusiv detalii tehnice privind aparatura utilizată în aer şi în laborator.

NU spunea...

Un articol bine documentat! Mulțumesc.

Pentru comparație puteți folosi o hartă dintr-un ghid turistic apărut la Leipzig în 1913: http://thesocietyofthespectacle.wordpress.com/2010/08/24/9/

Harta este disponibilă (gratuit) și la rezoluție mare pentru cei interesați. :)