vineri, octombrie 30, 2009
Monumentul Regimentului 9 Vânători
La baza pantei Şoselei Cotroceni, lângă podul cu acelaşi nume se află Monumentul Infanteristului, operă a sculptorului Spiridon Georgescu, dedicat Regimentului 9 Vânători de Gardă nr. 2 "Regele Alexandru al Iugoslaviei". La data inaugurării monumentului, Regimentul 9 Vânători este comandat de colonelul Gheorghe Rasoviceanu. Regimentul este renumit pentru rezultatele obţinute în timpul primului război mondial, în luptele de pe 54 de câmpuri de bătaie, de la Topraisar, Amzacea, Ecrene, Neajlov, Mărăşeşti si până la Budapesta. Regimentul este situat la Cotroceni, în fosta cazarmă a Regimentului 40 Infanterie Călugăreni.
Acest monument este dezvelit în Bucureşti la 22 mai 1931, în prezenţa regelui Carol al II-lea. Iniţiativa ridicării monumentului este a colonelului Gabriel Marinescu, comandant al regimentului până în anul 1930 şi apropiat al regelui. Fondurile necesare monumentului au fost strânse din solda comandantului şi a militarilor din regiment. Principele moştenitor Carol fusese comandant simbolic al acestui regiment, iar maiorul Gabriel Marinescu a fost unul dintre cei care l-au întâmpinat şi sprijinit pe Carol al II-lea începând cu Restauraţia de la 6 iunie 1930.
În februarie 1922, în timpul paradei oficiale de la Palatul Regal din Bucureşti, ocazionate de logodna lui Alexandru I Karagheorghevici - Regele Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor la acea dată - cu Principesa Mărioara - fiica Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand, alintată Mignon - are loc predarea, în mod simbolic, către Regele Alexandru I, a comenzii Regimentului 9 de vânători al Armatei Române. Această festivitate are loc în contextul mai larg al acţiunilor subordonate Micii Înţelegeri.
Monumentul este înscris la poziţia nr. 2299, cu codul B-III-m-B-19972, în Lista monumentelor istorice.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
Ar trebui totusi sa mai toaleteze copacii aia si eventual sa demoleze benzinaria :)
@brebe85 / Răspunsul tău este corect! :P
Nu stiu cumva daca ideea ti-a venit dupa ce a aparut chiar saptamana asta in "Adevarul de seara" un articol chiar despre necunoscutul care e la furat de cirese acolo in pom...
Putin cunoscut, din pacate. De ce sa darame benzinaria? Samai faca una. evetual pe asta sa-l imbrace cu ultima colectie Nike, sau D&G, iar in loc de pusca aia pe post de par sa ii puna o umbrela sau o bata de baseball.
@Herodot.com / Nu am citit articolul despre care pomenești. Textul meu este foarte sumar, intenția mea a fost să aduc aminte faptul că în spatele acestui monument stau numele (și faptele) unor oameni care au creat istorie.
@Ștefan / Am fost de curând la Mausoleul de la Mărășești. Este deprimant să vezi cum a pierit orice respect față de strămoșii noștri recenți, manifestat chiar și numai în grija față de soarta monumentelor.
Conteaza sa castige alegerile cine trebuie, sa fie bine! Ce sa stam de istorie?
Vorba profului meu de fizica din scoala: "Pai ce, stam sa roadem oasele lu' Fane cel Mare??"
On-topic: Intr-adevar, prea putin promovat acest monument. Pacat.
Trimiteți un comentariu