joi, martie 22, 2012

Imobilul Frida Cohen


Imobilul Frida Cohen este cel mai înalt imobil desenat de Marcel Iancu, construit într-o zonă negustorească veche a Bucureştilor. Are un singur acces principal, către un hol de intrare monumental, care permite circulaţia pe două scări principale şi o scară de serviciu, toate trei orientate către o semicurte de lumină orientată aproximativ către nord.


Imobilul are două tronsoane cu parter, cinci etaje şi două etaje retrase; pe fiecare etaj sunt două apartamente şi o garsonieră pe tronson, cu un spaţiu extrem de raţionalizat. Circulaţia în apartamente este comandată de un hol central, luminat indirect.

Faţada este dinamizată de elementul vertical comun tuturor etajelor şi de ritmul balcoanelor cu parapeţi orizontali concavi, care continuă dincolo de faţada spre piaţetă, comandând un ritm secundar pe faţada laterală, în adâncimea parcelei.





###

Ultima serie de fotografii a fost realizată cu ocazia unui itinerar ghidat de două fermecătoare doamne - Coca şi Delia - şi organizat sub auspiciile JCC. Cele mai sincere mulţumiri lui Adrian pentru tot sprijinul acordat.

[textul adaptat după Centenarul Marcel Iancu 1895-1995, Editura Simetria, UAR şi Editura Meridiane, 1996]

8 comentarii:

ADRIAN spunea...

Mai inalt decat Bazaltin ?
Banuiesc ca in text e vorba de alt Adrian :)

Delia Marc spunea...

Multumesc! Si promit sa continuam :-)

Arh. Coca Barat spunea...

Teribil de draguta caracterizarea !
Merci si sper sa ne vedem la a doua parte a itinerariului.
Arh. Coca Barat

popescu spunea...

când va fi urmatorul tur?

armyuser spunea...

@Adrian / Conform aceleiaşi monografii, imobilul Bazaltin are şase etaje, ultimele trei retrase. Da, este vorba de prietenul nostru, Adrian Gueron.

@Delia Marc, @Arh. Coca Barat / Cu mare plăcere, aşteptăm cu interes următorul eveniment!

@popescu / Te anunţ eu!

Gheorghe spunea...

simpatic blocul, pacat starea de paragina in care se afla...

Delia Marc spunea...

http://filme-carti.ro/carti/prin-blogosfera-literara/prin-blogosfera-literara-19-25-martie-2012-18311/#more-18311

Delia Marc spunea...

duminica 22 aprilie la ora 11, a doua "raita" Marcel Iancu in zona rezidentiala, intalnirea este la Statia metrou Aviatorilor, iesirea Calea Dorobantilor! va asteptam cu drag!