marți, noiembrie 22, 2011

Parcelarea Belvedere


Regia Monopolurilor Statului creată în anul 1864 şi transformată în anul 1929 în Casa Autonomă a Monopolurilor de Stat (C.A.M.) este prima şi cea mai veche administraţie cu caracter industrial din ţara noastră. Scopurile acestei administraţii cuprindeau pe lângă problemele de exploatare a carierelor (ocnelor) de sare, producţia şi vânzarea tutunului şi chibriturilor, ce constituiau monopol de stat în România.

Manufactura de tutun Belvedere - de lângă şoseaua Basarab din Bucureşti - ia fiinţa chiar din anul 1864, la înfiinţarea monopolului tutunului, prin instalarea primelor ateliere de prelucrare manuală a tutunului în clădirea Goleştilor de lângă Belvedere, prin concesionari. Terenul pe care a fost construită manufactura aparţinuse Zoei Grant, care o cumpărase de la unchii ei, fiii lui Dinicu Golescu, şi o vânduse statului în mai multe loturi succesive. Terenul manufacturii va fi extins ulterior mulţumită regularizării Dâmboviţei din anii 1882-1884, dar şi exproprierilor din anii 1888-1891, ocazionate de extinderea atelierelor.

După anul 1879 se construiesc ateliere noi şi se introduc primele maşini de tăiat tutun. În primii ani după preluarea monopolului de la concesionari, s-au construit diferite depozite de fermentare şi păstrare a tutunului.

Între anii 1887 şi 1892 se construiesc ateliere noi de fabricaţie la Manufactura Belvedere şi producţia capătă o formă care va rămâne aproape neschimbată până în anul 1931. În anul 1908 este construit la Belvedere primul castel de apă din beton armat, la înălţimea de 30 m, având o capacitate de 150 mc.

După anul 1892 se construiesc numai uzine electrice, iar între anii 1911 şi 1915 şi clădiri cu caracter social : cartierul de locuinţe pentru personal, sala de mese şi grădina de copii.

În data de 2 mai 1912 Regia Monopolurilor Statului cumpără de la Societatea comunală de locuinţe ieftine un teren de circa 82.964 mp (care aparţinuse Zoei Grant), pe care sunt ridicate 200 de locuinţe pentru salariaţii Regiei şi ai Manufacturii de tutun Belvedere. În 1914 este construită şoseaua de acces la locuinţele personalului, înzestrată cu canalizare.

[Aurel Duţu - Manufactura de tutun Belvedere, Bucureşti M.I.M., XII]





În mijlocul grădinii Grant poate fi observată amprenta conacului Golescu-Racoviţă-Grant-Belvedere, despre care a scris foarte multe Adrian aici. La răsărit de grădina Grant şi în spatele manufacturii Belvedere este situată parcelarea destinată angajaţilor C.F.R.

Manufactura de tutun Belvedere într-o panoramă publicată în anul 1926.

Zona proprietăţii Grant, într-un plan al Bucureştilor de la 1899.

Între anii 1934-1940 este construită biserica - după desenele arh. Ion Traianescu - prin contribuţia lunară a locuitorilor din cartier, echivalentă cu leafa pe o zi. Înainte de ridicarea bisericii, serviciul religios era oficiat într-o capelă din incinta manufacturii Belvedere.

Parcelarea RMS-CAM Grant în anul 2011 :

10 comentarii:

ADRIAN spunea...

Culmea coincidentei, ieri m-am intalnit cu un domn care sustine ca am gresit in evaluarea conacului Grant, atunci cand a fost clasat in lista monumentelor grupa valorica B. Conacul, despre care am pus informatii la mine, a fost nucleul mosiei pe care s-au facut toate aceste dezvoltari. Lipsesc imagini concludente cu acest conac, cu fosta denumire Belveder, asa ca sunt tot felul de speculatii. Pacat ca poza aia aeriana nu cuprinde in cadru si conacul caci prin anii '20 a fost transformat radical, poza aia ar fi lamurit niste lucruri. Aia din articol are o data?
Oricum, dezvoltarea locuintelor acolo e mai veche decat 1912, in arhive mai dai peste autorizari pe "Campul Grant" de la sfarsit de XIX. Nu le-am cercetat niciodata.

armyuser spunea...

@Adrian / Panorama este publicată în revista Urbanismul, seria anilor 1930, însă nu este specificată data realizării fotografiei. Sunt sigur că mai am o panoramă, sper să o găsesc zilele astea.
Pe planul din 1899 figurat mai sus (vezi numele fişierului) nu apar semne de urbanizare pe proprietatea Grant. Societăţile pentru locuinţe ieftine/sociale/etc. au o activitate semnificativă după sfârşitul primului război mondial, din câte am citit eu.

ADRIAN spunea...

Colonizarea a inceput dinspre nord mai curand, de la Calea Crangasi catre sud. Partial si frontul de nord al "Soselei Grant" a fost in primul val. Am un plan din 1895 care arata ca parcelarul ala pe care il arati in al treilea plan pus de tine este deja bine ocupat cu constructii.

ADRIAN spunea...

planutul il gasesti la mine la : http://a-craciunescu.blogspot.com/search/label/conacul%20Grant

armyuser spunea...

Am văzut parcelele din planul de la 1895, însă credeam că nu fac parte din proprietatea Grant.

ADRIAN spunea...

Multumesc pentru citare!
Parcelele alea faceau parte din fosta proprietate Golescu-Grant. Ca dovada, acele strazi din partea respectiva erau majoritar denumite dupa unele persoane din familia Golescu - Grant. De altfel si podul facut mai tarziu cred ca are aceeasi justificare a numelui - legatura cu parcelarea Grant. Daca imi aduc aminte bine, chiar calea ferata a fost realizata prin cedarea din terenul mosiei pe care o luase Golescu si care ajungea pana in Calea Targovistei - azi Calea Grivitei.

Anonim spunea...

In primul rand doresc sa multumesc pentru acest blog si informatiile utile. Am o clienta care s-a nascut pe strada Racovita Grant in 1938 si care doreste sa viziteze Romania. Strada se numeste acum Lucacesti, astfel ca daca nu as fi gasit harta de aici ar fi trebuit sa merg la Primaria Generala si sa cer informatii de acolo - poate dura chiar si o luna.

O intrebare as mai avea, stie cineva unde se aflau uzinele Saturn?

Multumesc anticipat pentru un raspuns prompt.
Un cetatean

armyuser spunea...

@Anonim / Cu mare plăcere, ne bucurăm că v-am fost de folos. Ce produceau uzinele Saturn şi în ce perioadă erau în funcţiune?

Unknown spunea...

Daca nu ma insel, prima poza este facuta pe Strada Inginer Nicolae Teodorescu (denumirea actuala). Foisorul din poza panoramica inca mai exista, se afla in curtea Bricostore de astazi, a fost reconvertit/reconditionat.

Ai idee cand s-a terminat constructia caselor din cartier? Locuiesc intr-una din ele, insa in actele ei nu s-a pastrat acest amanunt.

Unknown spunea...

Cum as putea intra in posesia pozelor originale care apar in acest articol?
Multumesc anticipat.