luni, noiembrie 14, 2011

Depozitul Distribuţia



Într-o discuție amicală cu prietenul nostru Alin, referitoare la zona unde s-a ridicat de curând un ansamblu de clădiri de birouri, afirmam că un candidat bun pentru depozitul de produse petroliere Distribuţia (OSIN) - fotografiat de Willy Prager - este cvartalul prezentat în fotografia de mai jos.


Zona delimitată de strada Lainici, strada D CFR - Steaua Română, calea Griviței şi prelungirea Colonel Mihai Ghica era ocupată la mijlocul anilor 1930 de un depozit similar de produse petroliere, deţinut de Steaua Română. Pe același plan de la mijlocul anilor 1930, în zona discutată - din nordul Bucureştilor - nu apare reprezentat nici un semn convenţional.

Mai târziu, am putut să verific şi planul din anul 1943, pe care - spre surpriza mea şi confirmarea celor detaliate în articolul prietenilor de la Rezistenţa Urbană - apare semnalată Societatea Distribuţia (Societatea Anonimă pentru Distribuirea Produselor Petroleului Bucureşti). Această societate a deţinut monopolul pentru distribuţia produselor petroliere ale rafinăriilor între anii 1908-1920 - în schimbul unui comision de 2% din vânzări -, fiind patronată de societăţile petroliere cu capital străin Steaua Română şi Româno-Americană.


Accesul pe cale ferată la terenul societăţii era posibil printr-un racord larg de pe linia a treia din staţia de cale ferată Mogoşoaia (staţia Bucureşti Băneasa de astăzi).

Pas cu pas, cu această ocazie, am aflat şi mai multe informaţii legate de inginerul Constantin Osiceanu, care a contribuit la naşterea concernului Distribuţia, dar şi la apariţia numelui de OSIN, conform celor povestite la pagina 38 a documentului de aici.

Pe o planşă a zonei din anii 1970, apare denumirea de Centrul de desfacere a Produselor Petroliere - Depozitul Central Băneasa (fotografia de aici).



9 comentarii:

hm spunea...

... ahaha!
am aflat şi eu acum de unde vine numele OSIN!

Alin spunea...

Mă bucur că articolul meu a determinat o continuare la un coleg de panel.

Anonim spunea...

Felicitări pentru interesul în acest subiect. Ar fi interesant de studiat și locul propus de tine în primă instanță pentru depozitul de petrol. Mă refer la cel dintre Calea Griviței și șos. Filantropiei. Mai ai ceva informații?
Mulțumesc, Mihai

armyuser spunea...

@Mihai / Mulţumesc pentru aprecieri! Pentru moment nu am mai multe informaţii, pentru că nu m-a interesat acest subiect. Dacă mai găsesc ceva legat de depozite, voi publica. Fotografia cu caroul topo este de la tine?

Anonim spunea...

Salut,
Da, imaginea cu caroul cadastral provine de la mine.
http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/de-la-podul-targovistei-la-calea-grivitei-de-emanuel-badescu-8258963
Aici, ca imagine de gardă a articolului este o imagine luată din turla Bisericii Sf. Gheorghe de pe Griviței la intersecția cu str. Daniel Ciugureanu, și următoarea Feroviarilor. Cam asta era atmosfera...imediat lângă depozitele Steaua Română.

Anonim spunea...

buna! am o intrebare grea pt tine. :) stii cumva pe unde se afla cartierul muncitoresc steaua in bucuresti?

Mădălin spunea...

Salutare ! Stie cineva anul cand pe benzinarii s-a schimbat firma DISTRIBUTIA cu firma OSIN ? Incerc sa datez o fotografie interbelica din orasul meu, in care apare firma "Distributia" pe o benzinarie pe care la 1940 scria OSIN.

Unknown spunea...

Salutare, eu tocmai am găsit o canistra foarte interesanta de la osin. Dacă vrei, trimite-mi un mail sa îți dau niște poze:)

Unknown spunea...

La rzvnbrst@gmail.com