Imagine din cartierul Militari
(în prim plan, pergolele din piața Veteranilor, în fundal - trei blocuri de garsoniere)
În etapa finală, în afara blocurilor de locuinţe, ansamblul va cuprinde 3 complexe comerciale (Veteranilor, Gorjului, Apusului n.n.), un centru comercial de cartier, două dispensare, o şcoală, creşe, grădiniţe, spaţii de joc pentru copii, garaje supra şi subterane, spaţii pentru parcaje, mari spaţii verzi. S-a căutat să se doteze ansamblul cu tot ceea ce este necesar pentru a se asigura un confort urban corespunzător cerinţelor actuale şi de viitor ale oamenilor muncii.
S-a încercat o amplasare cât mai judicioasă a blocurilor pe teren pentru a permite o cât mai bună repartizare a dotărilor, a spaţiilor libere plantate, a spaţiilor de joc pentru copii etc.
În dorinţa de a realiza o organizare urbanistică optimă, trebuie menţionat faptul că nu s-a neglijat situaţia existentă a schemei stradale care va fi păstrată o perioadă mai îndelungată, până ce se va reconstrui întregul cartier Militari. La amplasarea blocurilor şi a dotărilor s-a ţinut seama de străzile existente ca şi de construcţiile bune şi s-a căutat să se obţină, chiar din prima etapă, un ansamblu închegat, cât mai organizat şi cât mai armonios, legat de reţeaua stradală existentă, care nu stânjeni cu nimic compoziţia prevăzută pentru etapa finală.
Este adevărat că problemă aspectului monoton al noilor ansambluri de locuinţe din orice oraş al ţării şi a varietăţii, originalităţii în arhitectură, preocupă din ce în ce mai mult pe proiectanţi. Pentru crearea unei arhitecturi unitare, care să poarte o amprentă proprie, să evite monotonia şi simplitatea exagerată, colectivul nostru de proiectare a depus eforturi deosebite. În acest sens au fost folosite şase tipuri de secţiuni principale. De asemenea, tot pentru a se obţine o mai mare varietate, au fost folosite mai multe tipuri de structuri de rezistenţă : panouri mari, zidărie portantă, cofraje glisante şi monolit-celulară. La aceasta se adaugă marea varietate de înălţime a blocurilor de locuit. Amplasarea dotărilor a fost studiată cu atenţie pentru a crea centre de atracţie.
Pentru a obţine un rezultat cât mai apropiat de scopul propus, proiectanţii colectivului nostru de proiectare au preconizat o gamă variată de finisaje, printre care ceramica şi terasitul ; trebuie remarcat faptul că faţada şcolii din acest ansamblu va fi în întregime finisată cu plăci ceramice.
arh. George Mularidis
[Arhitectura, 1965]
Imagine din cartierul Militari în anii 1970
(zona din spatele pieței Veteranilor, în fața celor trei blocuri de garsoniere)
6 comentarii:
Ce intelegeau ei prin reconstruirea si pastrarea temporara a schemei stradale in cartierul Militari, din moment ce au pastrat-o aproape intacta pana in 1989, cand Militariul deja fusese intesat de blocuri? In general sunt putin case nedemolate in perimetrul Uverturii - Apusului - Iuliu Maniu si cred ca n-au avut nici o secunda interesul sa redeseneze strazile astfel incat sa fie perpendiculare pe B-dul Pacii. Pe harta din 1943 strazile arata in mare parte la fel. Este interesanta aglomerarea de stradute de pe locul actualului pasaj Lujerului. Sunt curios ce planuri au avut cu bucata de cartier dinspre Crangasi, cuprinsa azi intre Uverturii, Scoala de Aplicatie Mihai Viteazul, Lacul Morii si strada Dreptatii.
@abracadabra / Nu ştiu dacă ar fi fost de un real folos modificarea reţelei stradale în sensul reorintării faţă de axa est-vest. Planul de sistematizare prevedea în principal ridicarea de blocuri de tip bară, orientate în mod avantajos pentru a permite iluminarea naturală a ambelor faţade lungi. Excepţie o fac blocurile care bordează bulevardul în partea de est a cartierului.
Involuţia cartierului s-a accentuat odată cu proiectul de îndesire a blocurilor, păstorit după anul 1983 de arhitectul şef al oraşului, Paul Focşa. Activitatea de construcţie rapidă a numărului de apartamente stabilit de PCR a ocupat zonele din cartier care fuseseră destinate prin planul de sistematizare realizării centrului de cartier şi unui parc.
Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!
Armyuser, nu-mi dau seama daca blocurile cu 4 etaje au fost de vina pentru "congestionarea" cartierului. Eu de exemplu am locuit intr-un bloc cu 4 etaje din Militari construit in 1979. Facea parte dintr-un ansamblu mai mare inconjurat de blocuri masive de 10 etaje. Tu zici de ca in '83 au inceput sa le indeseasca. Sigur n-a fost mai devreme?
@abracadabra / Îndesirea blocurilor din cartierul Militari a fost păstorită de arh. Paul Focşa de la Institutul Proiect Bucureşti, ca şef de proiect. În 1983, acesta devine arhitect şef al Bucureştilor. Nu cunosc cu exactitate anul în care au început să fie amplasate noile blocuri, însă pot afla anul în care a fost ridicat frontul de blocuri de la stradă, pe toată partea sudică şi parţial pe partea nordică, spre ieşirea din oraş.
G, ai talent! :) Dar sa nu te surprinda ca mi s-a spus si mie acelasi lucru! :))
Uite aici challenge pentru @Popescu sa faca un traseu de-al lui! Hai sa-i spunem! :)
Trimiteți un comentariu