sâmbătă, iunie 25, 2011
Marşul târnăcopului
Socialismul construieşte în toate părţile. Noţiunea de periferie se perimează din zi în zi. Copiii noştri îi vor căuta înţelesul în dicţionare. În socialism, nu va mai exista periferie.
În punctele mărginaşe ale Capitalei s-au ridicat şi sunt în curs de ridicare case de cultură. Au săli de spectacole care rivalizează cu cele de la Patria sau Republica. În Vitan şi Puţul lui Crăciun se joacă Shakespeare. Lucrătoarele de la filatura Dacia nu mai merg la 30 de ani la spitalul din Filaret să-ţi scuipe plămânii. Le poţi vedea sâmbătă seara sub candelabre de cristal, dansând cu meşterii pietrari de la întreprinderea de prelucrarea marmurei.
În locul uliţelor năpădite de troscot, au apărut bulevarde asfaltate, luminate. Maidanele pline de câini morţi au fost îngropate sub gazonul unor veritabile parcuri englezeşti. S-au adus păduri cu camionul şi nu lipsesc nici plantele exotice, chiar în faimosul parc al lui Bazilescu. Teatre de vară şi stadioane în locul tainiţelor de hoţi.
La bariere au ieşit din pământ orăşele. Catul, eveniment la mahala, domină semeţ la extremităţile oraşului. Şi unde se cheltuie atâta var şi ciment, e nevoie şi de alte lucruri. Lucrătorii de la C.F.R. sau de la Semănătoarea renunţă la bătrânele, greoaiele şifoniere de nuc, cu uşi duble şi-şi comandă mobilă Comlemn. La periferie nu se mai doarme în paturi de fier, cu saltea de paie, ci pe studio.
Dispar coşarele columbofililor şi iată nişte grătare de platină care aduc în casă imaginea imediată. Preşul a fost aruncat la gunoi şi covorul cu moliciuni se înstăpâneşte în apartamentele recente.
Poftiţi să vedeţi! Nu mai e băcănia întunecoasă de ieri cu cântar ajutat, ci magazin universal şi Alimentare, cu munţi de conserve şi vânzători îmbrăcaţi ca doctorii, în halate albe.
Avem cinematografe noi, cu pânza mai lată şi reclamă de neon. La parter nu se mai mănâncă seminţe şi în mijlocul tragediei nu se mai rupe filmul. Metalurgiştii de la 23 August nu mai ies în izmene la cişmea. După masa, vara, poţi să-i vezi întinşi în şezlonguri pe balcoane pe la etajul V şi VII.
N-o să spun că s-a terminat cu toate. Prea au fost multe de făcut, dar încetul cu încetul o să isprăvim. Pretutindeni, dar mai ales la vechea periferie răsună târnăcopul. Zgomotul prăbuşirii vechilor ziduri ne aduce mereu în urechi măsurile marşului socialismului triumfător.
[E.B. în Informaţia Bucureştilor, 1959]
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
7 comentarii:
e.b sa fie nea jenica barbu?
"maidanele pline de caini morti" :)) ... la mine in fata blocului sunt zeci dar sunt inca in viata!
"la parter nu se mai mananca seminte" :))) ... in parcul de langa bloc nu se mai mananca seminte la parter, este deja un etaj intreg de coji de seminte
"prabusirea vechilor ziduri" :)) ... n-au putut ei darama chiar tot - inca se mai darama si azi in jurul Halei Matache
"cinematografe noi (...) reclama de neon" :))) ... ma topesc dupa sceneta aia cu M Moraru si O Cotescu in care "e vorba despre un sat de pescari" :))
Ala care a scris articolul asta statea prin Damaroaia caci vorbeste despre filatura, marmura, teatru nou si parc Bazilescu
"tarani am fost, taran ai ramas.." :))
@radu / Afirmativ! :)
@Adrian / Nu au isprăvit încă, de aia continuă! Poate ne ajută Radu cu ceva informații despre domiciliul autorului.
@Tiberiu / Sunt mai mulți București, după direcția din care a venit fiecare blocuitor.
Faptul ca nu o sa mai existe periferie este la fel de utopic precum credinta lui Marx ca odata muncitorii scapati de grija salariului si a locului de munca pentru ziua de maine, se vor apuca de citit Kant la caminul cultural local. Cel mai bine ilustreaza acest lucru orasul Magurele, unde intre marginea localitatii si centru nu cred sa fie mai mult de 1 Km, insa se respecta perfect regula blocuri de periferie - blocuri de centru.
nu am idee unde locuia in 1959, dar multa vreme (pana la moarte) a stat pe strada m. eminescu. o casa frumoasa. ia sa dam un linc:
http://www.norc.ro/pano/CeZVsgFJ/
a , uite, din 1960 a stat acolo http://www.viddler.com/explore/dorinfather/videos/97/
@Marivs / De ce Kant? Poate cursul scurt de istorie a PC(b)...
Trimiteți un comentariu