marți, mai 17, 2011

Tribunele Stadionului



Între primele stadioane sportive cu tribune moderne din ţara noastră, construite din beton armat, figurează Stadionul Republicii, care a fost realizat în anul 1935. Gradenele tribunei s-au executat fără stâlpi de susţinere. Dimensiunile tribunei apar impresionante şi în prezent.

Stadionul Republicii a fost studiat de la început pentru a fi executat din beton armat, de la fundaţii şi până la cele mai mici elemente de construcţie. Înainte de construcţia Stadionului Republicii pe coasta dealului se crease o tribună improvizată din lemn, care din cauza malului instabil se deplasa la fiecare ploaie ameninţând cu dărâmarea. În momente de aglomerare a publicului, tribuna trebuia legată cu odgoane.



Din motive economice, primul proiect prezentat urmărise ideea de a păstra taluzul existent, adăugând numai treptele şi gradenele noii tribune. Din studiul făcut s-a constatat că fundaţiile noii clădiri trebuie adâncite până la un teren sănătos, deoarece tribuna trebuia să asigure pe lângă sarcinile rezultate din încărcarea accidentală cu public şi stabilitatea malului pe întreaga înălţime.



Noul proiect a prevăzut construcţia unei tribune cu două niveluri, în cele mai mici amănunte. Sub tribune s-au amenajat încăperi de serviciu, duşuri, odihnă şi anexe. Tribuna şi întregul teren al stadionului au fost amenajate în anul 1934. Proiectul de arhitectură a fost elaborat de prof. arh. Horia Creangă, iar cel de beton armat şi execuţia de ing. Mircea Gheorghiu.

Cutremurul, bombardamentele şi în special încărcările nepermise prin aglomeraţie au trecut fără efect asupra acestei construcţii.



[Anton Moisescu, Eleodor Săftoiu - Betonul în arhitectură, Editura Tehnică, Bucureşti 1964]

3 comentarii:

MARIVS spunea...

Cutremurul, bombardamentele si in special incarcarile nepermise prin aglomeratie au trecut fara efect asupra acestei constructii - Da
Tavalugul comunist din anii 1980 - Nu.
Oricum, foarte interesanta postare.

Anonim spunea...

Felicitari pentru site. Cautam demult informatii despre anumite lucrari ale lui Horia Creanga si am avut placerea sa gasesc aici.
Nu ar fi rau sa se poata cauta cu cuvinte cheie (de ex dupa numele arhitectului: Horia Creanga)

Mihaela

PS: cum pot trimite un document sau fotografie?

armyuser spunea...

@Mihaela / Mulțumim! Există un câmp de căutare în prima coloană, unde se poate introduce orice cuvânt doriți. Poze și documente se pot trimite pe armyuser pe yahoo și com, sau pe contul omonim de FB.