joi, aprilie 21, 2011

Casa Langhaus


Ni se iveşte un prilej fericit a da constatărilor noastre confirmarea pe care şi cetitorii noştri au recunoscut-o ; în str. Bărăţiei colţ cu calea Moşilor d-l arhitect Clejan a reuşit să construiască palatul marelui magazin Langhaus, care întruneşte toate condiţiunile pentru care a fost construită.

Ca aspect exterior armonia liniilor nu suportă nici o critică, dacă intri înăuntru capeţi impresia că te afli într-un vast magazin universal. În raioane speciale sunt expuse mărfuri pentru toate necesităţile omeneşti. Nu mai ai nevoie să colinzi tot oraşul pentru a târgui obiectele ce-ţi lipsesc ; trecând dintr-un compartiment într-altul ai posibilitatea să cumperi orice fel de obiect necesar unei bune gospodării căci clădirea este astfel construită ca să corespundă în totul necesităţilor unui magazin universal.

Casa Langhaus este prima clădire construită în acest sens în Bucureşti. Privită din exterior, îţi dă impresia unei adevărate bijuterii atât de bine armonizate sunt toate liniile care compun ansamblul faţadei acestei clădiri.

[Ilustraţia, ian-mai 1928]Raiden a mai scris despre imobil aici.

3 comentarii:

Raiden spunea...

Mda, eu intelesesem ca fusese construit acest imobil pentru a muta "Vulturul de Mare", dar iata ca nu e chiar asa. Interesant!

ADRIAN spunea...

ultima data am intrat in aceasta cladire pe la inceputul anilor '90 cand inca mai avea un atrium amplu. pe urma au intervenit pe cladire si au tras un planseu intermediar peste parter care a anulat toata arhitectura interioara. care dupa cum a inteles spatiul ...

armyuser spunea...

@Adrian / Conform zicalei : avem o loggie, de ce naiba să nu o închidem?