miercuri, martie 16, 2011

Cinemascop



În conformitate cu Directivele Congresului al III-lea al P.M.R., construcţiile de cinematografe de toate capacităţile au devenit o preocupare atât pentru beneficiarul acestei lucrări - Comitetul de Stat pentru Cultură şi Artă -, cât şi pentru proiectare şi execuţie. Într-o perioadă relativ scurtă - 3 ani - proiectarea tip a elaborat mai multe tipuri de cinematografe, de diferite capacităţi.



Pentru a se uşura munca laborioasă necesitată de complexitatea acestor lucrări, precum şi în scopul de a găsi cele mai adecvate soluţii, din punct de vedere funcţional, constructiv şi al dotării cu cele mai noi echipamente cinematografice, s-a cerut I.P.C.T.-ului elaborarea unui studiu pentru săli de cinematograf cu 800, 1.000 şi 1.200 de locuri.



Studiul a fost întocmit pe baza unei teme care cerea studierea unor cinematografe cu 3 capacităţi, fiecare capacitate de cinematograf fiind studiată în două ipoteze : cu ecran cinemascop şi cu ecran universal ; cinematograful să poată fi pus în situaţii diferite de amplasament : independent (în principal), legat de blocuri de locuinţe, legat de centre comerciale.

Aceste cinematografe, de capacitate mare, pot fi : de cartier, cu spectacole la ore fixe, în cazul oraşului Bucureşti eventual Cluj, Constanţa etc., sau reprezentative, cu un grad de confort şi echipament special (dotate obligatoriu cu ecran universal), atunci când sunt construite într-un singur exemplar, în oraşele importante ale ţării.



Studiul a fost elaborat pornind de la principiile teoretice actuale în domeniul proiectării cinematografelor. Prin acest studiu au fost căutate şi reţinute numai acele forme de sală care întrunesc condiţiile funcţionale de vizibilitate şi acustică, specifice spectacolelor de cinematograf. Secţiuni cu balcon nu au fost studiate, balconul dând unele complicaţii în rezolvarea unei bune vizibilităţi.



Sala de formă hexagonală, la ecran cinemascop, se înscrie destul de bine pe schema teoretică, prin pierderea unor locuri de categoria a III-a din fundul sălii. Această formă de sală a fost exemplificată la săli cu 800 de locuri, cu ecran cinemascop. Pentru ecran universal nu a fost dat nici un exemplu de sală cu această formă, deoarece înscrierea ei pe schema teoretică nu este logică.

Grupul încăperilor legate de public, exclusiv sala, cât şi grupul încăperilor tehnico-administrative, pot fi rezolvate prin adaptarea la teren, în funcţie de amplasament. De aceea, rezolvarea în plan a acestor funcţiuni nu urmăreşte decât să stabilească legăturilr ce trebuie să existe între diferitele grupuri de încăperi şi sala de spectacol, precum şi dimensionarea lor în funcţie de norme.

[Arh. Mariana Bucur în Arhitectura, 1963]













[Foto nr. 2 de aici.]
Articolul a apărut ca urmare a celor publicate aici de Ionuţ.

10 comentarii:

brebe85 spunea...

Incredibil cum au integrat cinematograful din Piata Cosbuc. Acum mi se explica de ce acolo era Bingo Europa

popescu spunea...

mai era si cel de la Lizeanu, tot inglobat intr-un tronson de bloc

armyuser spunea...

@popescu / Mulţumim, am adăugat la colecţie! :) Mai este unul în Balta Albă, dar nu se vede foarte bine în BM.

popescu spunea...

unde e domne? :) da si tu un indiciu ca eu chiar nu mai stiu inca unul mai ales in Balta Alba

armyuser spunea...

@popescu / Cinemascopul despre care vorbim este situat aproape de intersecţia Baba Novac x Bucovina şi este figurat în ultima fotografie preluată de pe BM. Numele cred că era Gloria. Este situat într-un complex comercial, după principiul repetat mai apoi la Favorit, cu un alt tip de sală.

popescu spunea...

am crezut ca vorbeai de altul si ma gandeam unde naiba mai e un cinema in Titan :)...intr-adevar Gloria e numele lui si in vremurile bune avea si cinema in aer liber...cred ca dintre toate cinema-urile din oras este singurul care avea amenajari cu functiuni publice gandite ca un intreg...acum s-a mai modificat pe acolo :)

ADRIAN spunea...

Din categoria "integratelor" mai sunt cele din Calea Grivitei (Grivita) si din Calea Giurgiului (Flamura). Nu stiu daca nu cumva si cel din Piata Chibrit (Excelsior)?

armyuser spunea...

@Adrian / Mulţumesc pentru completare, am adăugat Excelsiorul la portofoliul de fotografii BM. Cinema Flamura are planul trapezoidal, îl las pentru altă dată! :)

Andy spunea...

Bun articol! Am dat de el cautand pe Google despre vechile cinematografe din Bucuresti. Nu am fost surprins sa vad ca primul rezultat relevant e de pe acest blog. :)

armyuser spunea...

@Andy

Vă mulţumesc pentru apreciere! :)