miercuri, martie 30, 2011
Central Palace
De curând, prietenul nostru Dan, aflat într-o nouă misiune de detectiv urbanist, ne-a adus pe blogul său o nouă serie de istorii fascinante. Dintre acestea, povestea adevărată a vechii clădiri a Legaţiei Ruse se arată a fi excepţional de interesantă, de aceea vă invit să o citiţi aici.
Ce s-a întâmplat pe terenul vechii Legaţii Ruse după demolarea micii clădiri puteţi afla tot de pe blogul lui Dan. Însă ceea ce am descoperit în presa anilor 1930 sunt câteva indicii că este posibil ca imobilul actual de la adresa din Calea Victoriei nr. 23 - atribuit în mai multe surse de specialitate arhitectului George Negoescu şi ridicat în anul 1937 - să fi înlocuit în faza de proiectare şi contractare o parte a unui alt imobil proiectat de un arhitect mai puţin vestit în România : Leon Stern.
Imobilul desenat de arhitectul Negoescu ocupă în prezent doar parcela de la nr. 23, în timp ce pe amplasamentul parcelei de la nr. 25 se află un imobil modernist ridicat în aceeași perioadă de avânt imobiliar. Să fi fost restrâns amplul proiect imobiliar Central Palace de la două parcele la una singură? Să fie oare imobilul de la nr. 25 un alt proiect desenat de arhitectul Leon Stern şi ridicat de antrepriza inginerului Emil Calmanovici şi adaptat la o singură parcelă?
Nu am găsit prea multe informaţii despre arhitectul imobilului Central Palace, cu excepţia unor trimiteri la câteva imobile ridicate în anii 1920 în New York după desenele unui arhitect pe nume Leon Stern. Să fie oare acel Leon Stern din Statele Unite aceeaşi persoană cu Leon Stern din Bucureşti?
Arhitectul din România a mai desenat în anii 1930 un imobil într-o intersecţie vecină cu Calea Victoriei : City Block, renumit pentru forma cilindrică a anvelopei sale. Asocierea lui Leon Stern cu Emil Calmanovici se repetă în ambele proiecte, probabil şi datorită originii etnice a ambilor profesionişti în domeniul construcţiilor urbane.
//Pentru ca istoria să se complice mai mult, sau poate pentru a clarifica destinul parcelei din Calea Victoriei nr. 23, în 1939 apare anunţul publicitar imobiliar de mai jos. În acest anunţ, la adresa menţionată figurează deja punctul de contact al echipei iniţiatoare de proiecte imobiliare, care ocupă un birou la etajul V.
//Pe această nouă parcelă, de vizavi de palatul Curentul, ce s-o mai fi întâmplat cu proiectul arhitectului Leon Stern? În spatele acestui anunţ va fi stat cumva imobilul Belvedere, căzut în timpul cutremurului din 1977?
L.E. (27.04.2018) : În paragraful anterior am făcut o confuzie regretabilă între Leon (Leonel) Stern şi Harry Stern, arhitectul care a desenat imobilul din str. Domniţa Anastasia/Eforie 8. Casa-bloc numită Central Palace a fost realizată între anii 1939-1940. Mai multe detalii, aici.
Adăugire făcută în 17 mai 2011:
Imobilul de la nr. 23 - cu subsol, parter şi opt etaje executată pe schelet de beton armat - a fost ridicat pe schelet de beton armat în anul 1937. Proiectul de arhitectură îi aparţine lui L. Negoiescu [sic! n.n.], iar cel de beton armat a fost realizat de ing. Jean Hascal. Execuţia imobilului a fost realizată de ing. M. Calmanovici.
Alături de această clădire s-a executat de asemenea în anul 1937 în Calea Victoriei un înalt imobil de raport [la nr. 25 n.n.] cu subsol, parter şi zece etaje, pe schelet de beton armat cu stâlpii din faţadă retraşi din aliniere pentru a avea vitrine libere de stâlpi.
[Anton Moisescu, Eleodor Săftoiu - Betonul în arhitectură, Editura Tehnică, Bucureşti 1964, p.292]
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
14 comentarii:
Multumesc pentru link-ul la articolul meu.
Trebuie sa recunosc ca este o anumita incurcatura in toata povestea cu blocul asta.
Ultima imagine, in care scrie "predarea la 26 Octombrie 1939" ma pune cel mai mult pe ganduri, pentru ca, analizand cartile de telefon tiparite in august 1937 si august 1938 gasim situatia:
=1937: Calea Victoriei 23 - niciun abonat, iar Calea Victoriei 25 - Prefectura Politiei si E.Calmanovici
(deci, un imobil cat de cat terminat).
=1938: atat nr.23 cat si nr.25 sunt pline de firme chiriase. Printre cei de la nr.25, in continuare figureaza Prefectura Politiei (provizoriu) si E.Calmanovici, care, probabil era si persoana de contact.
***Ce sa intelegem atunci?
la blocul lui Stern din Doamnei 5 exista o firma de "Optica" a carui brat este fixat in perete cu 4 dibluri fix peste numele arhitectului incizat in piatra. cat de betivi trebuie sa fi fost aia care au facut chestia asta ???
@ Adrian
Firma-i acolo dinainte de 1987, pentru ca de atunci o stiu eu...
Vizavi de palatul Curentul, pe str. Eforiei (Doamnei) la nr. 8, colt cu str. Domnita Anastasia (Belvedere), exista un alt bloc imbracat in caramida aparenta rosie, terminat in 1940 conform PMB. Acela trebuie sa fie cel de-al doilea Central Palace, cel construit de ing. Calmanovici si proiectat de Harry Stern.
Cat despre primul Central Palace, cel de pe Calea Victoriei nr. 23, de unde aveti informatia despre George Negoescu (dincolo de placuta recent montata la intrare)? Ar putea fi o confuzie cu blocul din Calea Victoriei nr. 25, terminat in 1936 conform PMB?
În lucrarea de aici, imobilul de la nr. 23 figurează ca fiind desenat de arhitectul George Negoescu.
Mulţumesc pentru indicaţia referitoare la imobilul de la nr. 8 de pe str. Eforie.
Exact in aceasta lucrare, legenda fotografiei de la pagina 212 este "George Negoescu: apartment building, 25 Calea Victoriei". Informatie probabil corecta, doar ca asociata unei fotografii a blocului invecinat, Central Palace, cel din Calea Victoriei nr. 23.
Exista suficienta informatie care atribuie blocul Central Palace constructorului Emil Calmanovici. In acest context, reclamele pe care le-ati publicat, chiar si silueta desenata pe una din ele, par o dovada suficienta ca proiectantul este de fapt Leon Stern.
@Fără nume / Referitor la imobilul de la nr. 23, aş fi dorit să am acces la informaţii din alte câteva surse diferite, înainte de a trage o concluzie. Ce explicaţie ar avea totuşi ”nepotrivirea” dintre legenda din lucrarea citată şi imaginea alăturată ei? De ce ar fi greşită imaginea şi nu numărul adresei poştale?
Pe de altă parte, biroul ing. Emil Calmanovici apare când la nr. 23, când la nr. 25. Ce ar trebui să înţelegem din asta? Că avea două birouri? Că şi-a mutat biroul între două clădiri învecinate? Cu certitudine constructorul a rămas proprietar al unui număr de apartamente din imobilele ridicate de antrepriza lui.
Din reclame reiese clar că au existat două blocuri Central Palace, diferite măcar în stadiul de proiect. Primul proiect a dus la ridicarea a două imobile la nr. 23 și 25. De ce ar fi desenat Leon Stern două imobile diferite, pe două parcele alăturate, pentru a fi ridicate de aceeași antrepriză?
blocul Central Palace, dat in folosinta in oct 1939 exista si se gaseste pe str. Eforiei nr 8. Ii stiu toata istoria de la bunica/ mama mea care au fost printre primii proprietari. Am actul original (contract construire cu Stern/ calmanovici) si statutul proprietarilor. Acum blocul e pe lista cu bulina rosie (desi multi spun ca e foarte rezistent inca) si s-a finalizat proiectul de consolidare.
@Anonim / Vă mulțumesc pentru comentariu. Pe documentele dvs. apare numele imobilului ca Central Palace? Ar fi interesant pentru mine și pentru toți ceilalți cititori dacă ați putea oferi o imagine scanată a vreunuia dintre documentele despre care pomeniți, în care să acoperiți elementele personale - dacă este nevoie. Vă mulțumesc!
documentele originale pe care le am sunt: statutul. contractul de vanzare-cumparare al bunicii, descrierea blocului. Nu reusesc insa sa introduc pozele in comentariu.
@Adar M.: Multumesc pentru informatie! Aveam o banuiala ca e mult mai veche caci arata a anii'80 cel putin. Tot ce sper este ca aia care au facut montajul sa se fi trezit din betie pana acum :)) !
nu mai functioneaza link-ul catre site-ul bucurestiivechi.ro
E foarte interesant articolul, tocmai ma ocup de analiza arhitecturala a proiectului realizat de Harry Stern (Str Eforie/Domnita Anastasia nr. 8).De multe ori se face confuzia intre Leonel Stern si Harry Stern, care nu au avut nici o legatura. Unde gasesc adresa de email,pentru mai multe detalii si intrebari pe care le am in legatura cu aceasta (as dori sa stiu in ce arhive se gasesc)?
Buna seara tuturor, Mumele meu Florin Melega 0740318380 mail :florin.melega9@yahoo.com.
pentru Clarificare :sunt doua Blocuri cu denumirea Central Palace care au aceeasi antrepriza pe ing E.Calmanovici.In fiecare bloc constrit Calmanovi priema caate un apartament in proprietate
Primul este cel din Calea Victriei 23 colt cu str Eforiei .
Al doilea este CENTRAL PALACE -BLOCK HOUSE jos langa Brezoianu .Dca pot atasez tablouldescriptiv.
Acest bloc a creat probleme deoarece la o adancime de 6 metri s-a gasit un izvor de apa care nu a putut fi oprit .Calmanovici a predat lucrarea lui EMil Prager care a gasit solutia de a constriu fundatia blocului si blocul . Solutia a fost unica la vrema respectiva si este primul bloc cu cuva antiseismica din Bucuresti.
Avand actul de constrctiesi de vanare cumparare originale -acolo a ramas mentiona tHarry Stern ca arhitect si constructor E.Calmanovici . Solicitand la arhivele natinale si la primaria Municpiului Bucuresti o copie dupa planurile de arhitectura si constrctie a blocului mi s-a comunica ca acestea au disparut ,si nu numai ele cu de lane...la nr ...nu se mai gasesc.
In urma semsului din 1977 proiectul este expertizat sonic de PROIECT Brasov -si se cansolideazacamasiuesc 4 stalpi la subsol si stalpul din stanga care s-a "lovit de Blocul Ag Tarom - construit fara respectarea nromelor de distanta. Si la PROIECT Brasov nu se gasesc determnarile si proiectul .Am ramas cu caietul de sracin de pe santier care arata clar cum s-au ranforsat cei 4 stalpi de la susol .
Am fost si la Arhiveledin parcul Carol -leonida unde au fost predate o parte din arhiva Prager si nu am gasit inca proiectul .Poate ma ajutati .
Caut in continure proiectul
Trimiteți un comentariu