duminică, septembrie 05, 2010

Lacto-bar Dorna





Pe b-dul Magheru din Bucureşti, la parterul blocului Republica (Scala n.n.), s-a amenajat, în locul fostului restaurant Scala, un nou tip de unitate de alimentaţie publică: lacto-bar.

Localul dispune de o sală de mese (cca. 100 m.p.) - unde deservirea se face cu ajutorul ospătarilor - în care sunt amplasate 16 mese a 4 locuri fiecare şi o tejghea-bar cu vitrină frigorifică.

Mobilierul sălii de mese este realizat din ţeavă metalică şi mase plastice, având o înălţime mai mică decât cele obişnuite. Pereţii şi tejgheaua barului au fost îmbrăcaţi până la o înălţime de 1,15 m cu PVC pe suport textil. Pardoseala este realizată din linoleum, iar vitrinele mari permit o bună vizibilitate dinspre exterior, realizându-se şi o bună iluminare naturală. Iluminatul artificial este rezolvat prin tuburi fluorescente acoperite cu grătare pentru dispersarea luminii.




Bucătăria pentru prepararea minuturilor se află în continuarea sălii de mese şi este despărţită de aceasta printr-un glasvand care permite vizionarea de către consumatori a procesului de producţie. Aceasta contribuie la crearea unui punct de atracţie şi la ridicarea spiritului de răspundere al personalului. Bucătăria este dotată cu utilaje moderne. Aprovizionarea cu mărfuri se face independent de sala de desfacere, lucru pozitiv, iar depozitarea se face la subsol, unde se găseşte bucătăria cu anexele sale. De asemenea, tot aici se mai află garderoba personalului, duşurile, w.c.-urile şi camera motoarelor pentru agregatele frigorifice.





[Arhitectura, 1960]

5 comentarii:

enache spunea...

excelenta initiativa! abia astept sa ma bag la un lapte batut!

Anonim spunea...

"Bucătăria pentru prepararea minuturilor [...] este despărţită de [sala de mese] printr-un glasvand care permite vizionarea de către consumatori a procesului de producţie." Daca nu ma inseala memoria in anii 80 glasvandul disparuse deja... Probabil ca in ultimii ani al comunismului "ridicarea spiritului de răspundere al personalului" nu mai era asa de importanta.

Anonim spunea...

Interesant articolul..Imi amintesc cand mergeam cu mama mea acolo, eram mic dar printr o minune am retinut locul precum si portia de mamaliga cu smantana ce se servea acolo..

golfersmoker spunea...

"Lacto Dorna" apartinea de fostul CHR Ambasador, (complexul de hoteluri si resturante, alaturi de celelalte foste CHR uri Athenee Palace, Capitol, Lido(Flora) si Nord, totae cele 5 ale ITHR ului ...

Anonim spunea...

Existau câteva Lăptării în Bucureștiul anilor '50-'80: pe str Buzești, în bd 1 Mai vizavi de Piața 1 Mai, etc. Regret enorm dispariția acestor Lăptării ca și a rest cu autoservire Modern (str Știrbey Vodă) pentru că se putea mânca produse extrem de gustoase și la prețuri accesibile M D