luni, august 02, 2010

Ştrandul Lido


Ştrand, ştranduri, s. n. Teren (cu nisip) situat în apropierea unei ape sau prevăzut cu bazin cu apă, amenajat special pentru a putea fi folosit, în timpul verii, pentru plajă, baie sau pentru sporturi nautice. – Din germ. Strand. (cf. dexonline.ro)





Lido (pronunţat în engleză /ˈliːdoʊ/ LEE-doe sau /ˈlaɪdoʊ/ LYE-doe), în Regatul Unit şi alte câteva ţări, se referă la un bazin de înot situat în aer liber şi la serviciile asociate acestuia, sau la o parte a unei plaje unde oamenii pot înota, face plajă sau participa la sporturi nautice.

Numele de Lido provine de la staţiunea Lido di Venezia, situată pe plaja cordonului de nisip care delimitează Laguna Veneţiei, unde începând cu sfârşitul secolului al XIX-lea au început să fie organizate băi de soare. (cf. en.wiki)



În spatele hotelului - între bazin şi terenul ce răspunde în str. Boteanu - s-a creat o clădire numai cu parter şi cu terasă deasupra, pe o lungime de 70 m, a cărei faţadă, atât spre bazin, cât şi spre grădină, e compusă dintr-o serie de mari traforuri în piatră artificială, care adăpostesc intrările publicului spre bazin şi terasă, precum şi casele de bilete, cabinele de dezbrăcare pentru public, duşurile, w.c.-urile şi birourile administrative.


Pe terasa acestei clădiri s-a amenajat un solar pentru degajarea ştrandului, care, de la ora 6 seara, se transformă în restaurant pentru 700 de locuri. Terasa va fi amenajată în acest scop cu fotolii şi mese pliante, create special, din lemn vopsit în culoare vernil şi cu perne din creton imprimat.



Bazinul are o suprafaţă de 500 mp şi a fost căptuşit cu gresie albastră şi albă. Maşina pentru produs valuri, cât şi toate instalaţiile bazinului, au fost recondiţionate şi îmbunătăţite. Apa bazinului se schimbă la două zile, iar în acest interval trec printr-un circuit continuu, fiind încălzită, filtrată, curăţită şi dezinfectată. Fundalul ştrandului a fost amenajat pentru proiecţie prin instalarea unui ecran rulant; camera operatorului funcţionează la etajul I al hotelului.


De la ora 6 seara, ştrandul şi terasa funcţionează ca terasă restaurant, folosind acelaşi mobilier. Aici, că şi în restaurant, au fost amenajate un podium pentru muzică şi un parchet de dans.


Bazinul,prevăzut cu declanşarea periodică a valurilor şi iluminat cu reflectoare submarine, creează o ambianţă răcoroasă şi plăcută, foarte apreciată în serile calde de vară.

(cf. revista Arhitectura, 1958 - anul reamenajării hotelului şi bazinului cu valuri maritime)

###

Fiindcă am evocat imaginea bazinului Lido, absent de mulţi ani din memoria zilelor caniculare ale bucureştenilor, voi publica mai jos imaginea unui bazin de mult dispărut.

Las cititorilor cunoscători plăcerea de a-l numi.

14 comentarii:

Adrian spunea...

Ultima fotografie strandul de la Opereta, ii spuneam "la lighean", amintiri din copilarie. La Lido am fost in perioada studentiei, avea acces orcine, valurile erau destul de mari. Ce vremuri...

Raiden spunea...

Incredibil!! Strand la Natiunile Unite. Pe locul lui trece acum bd. Natiunile Unite, cred...

Oricum, poza finala e dintr-un unghi inedit, nemaivazut pana acum!

De cand data strandul Opereta? Are cineva idee?

ADRIAN spunea...

A nimerit-o Doneaud cu constructia asta!

Micawber spunea...

Strandul Izvor.

dan spunea...

In legatura cu ultima fotografie, un strand se gasea aici si acum un veac, cand in locul Operetei functiona Societatea de Arme, Gimnastica si Tir. In cartea "Bucurestii ce se duc", scrisa la 1910, Henri Stahl descrie savuros strandul de la "Tir", unde venea sa se racoreasca lume amestecata, si care avea zona de "apa mica" si zona de "apa mare".
In imediata apropiere, pe Str.Politiei, se gaseau baia si bazinul Mitraszewski.

Paul spunea...

# despre lectiile de inot la "bazinul de la Tir, de la Podul Senatului" aminteste si Tatiana Slama-Cazacu in memoriile sale bucurestene.
# strandul Izvor era fostul strand Bragadiru.
# complexul Lido a fost construit pe terenurile doctorului Angelescu, un liberal potent la acea vreme, care s-a asociat cu doi arhitecti, acestia finantand intreg proiectul si dreptul de-al exploata pe 20 de ani.

Adrian spunea...

Poza cu strandul Opereta este facuta de pe blocul din str.Vanatori nr.1 colt cu str.Operetei (a mai ramas o singura casa la nr.12). Era singura cladire inalta din zona. Cine a facut poza cred ca a mai facut si altele ale zonei. Strandul avea si o terasa pe care se facea plaje si garderoba (civilizatie).

Radu Oltean spunea...

Draga Armyuser
MCC vrea sa imbunatateasca legea Monumentelor. Uitati-va pe acest link si spune-ti parerea:
http://www.cultura.ro/News.aspx?ID=1604 (pe pagina mai e un link numit Proiect, efectiv Propunerea de politica publica)si sa citesti cu atentie.

E foarte important si chiar e nevoie de parerea voastra. E vorba de o consultare publica pana la urma, care ma tem ca nu are suficienta publicitate!

Adrian Laurentiu Fulga spunea...

Am lucrat la LIDO din 1993 pana-n 1998 si va pot spune ca D-nul Viorel paunescu a-ncercat reicorarea / redeschiderea piscinei , a si renovat-o si a repus in functiune masinaria de valuri ( initial la prima incercare , valurile au fost atat de puternice incat au dezlipit gresia de-abia montata !...a trebuit sa amane deschiderea si sa refaca lucrarea...italienii )...bun...deci au redeschis la un moment dat piscina , au facut un defileu de moda de-al Janinei si s-a-nchis !Pacat , mare pacat , cred c-as fi fost week-end de week-end acolo! Cireasa de pe tort probabil ati "vazut-o" cu totii....au inchis si hotelul datorita mandriei unor asa zisi proprietari...acesti din urma fiind demni de toata mila !

octavian spunea...

Strandul operetei(la lighean)avea o benzinarie in fata sau a fost construita pe locul strandului ?

Anonim spunea...

Dar care a avut ideea "genială" de construi un turnuleţ pe locul bazinului de la Lido şi cum de nu s-a pus în practică această idee tâmpită?
Ştrandul de P-ţa Senatului/Splaiului/Naţiunilor Unite când a dispărut?
Judecând după vehiculele ce apar în poză aceasta este făcută undeva prin 1965-1968.
Ar fi interesant de făcut un mic documentar despre Ştrandul Kiseleff (Tineretului).

Anonim spunea...

Lighanul vesel ,asa i-i stiam denumirea. Iar strandul Lido era cel mai scump :5 lei prin anii 1958-62. restul ;Bragadiru {izvor},Ligheanul vesel,Tineretului,etc. 1,25 -2,50 lei. Of !!! mi-am adus aminte de copilarie. A trecut !!simt si acum mirosul varului dat pe zidurile din interiorul strandului.

Anonim spunea...

O intrebare: in anul 1951 functionea strandul si restaurantul Lido?

victor spunea...

Benzinăria din fața ștrandului de la Operetă a funcționat în același timp cu ștrandul.