miercuri, mai 26, 2010

Republica şi piaţa



Activitatea de construcţie şi reconstrucţie a Capitalei se desfăşoară pe zi ce trece într-un ritm mai impresionant, iar prefacerile adânci ale bătrânei noastre Capitale, care la 500 de ani de viaţă a început să întinerească uluitor de repede, nu mai surprind azi numai pe provinciali, ci constituie un adevărat caleidoscop şi pentru bucureşteni. Riscul de a nu mai recunoaşte oraşul devine tot mai mare pentru cei care nu "călătoresc" destul prin oraş sau nu se îngrijesc să fie informaţi "la zi".

Nenumărate construcţii noi au apărut şi apar mereu în toate colţurile oraşului şi mai ales în centru, care se înfrumuseţează şi îşi schimbă faţa de la o zi la alta.



În acest şantier de reconstrucţie a Capitalei, reconstrucţia pieţei Republicii constituie ansamblul cel mai important început în acest an. [...] Sistematizarea acestui ansamblu situează în centrul de compoziţie Palatul Republicii, care împarte întregul ansamblu în două spaţii cu caracter diferit: platforma superioară - actuala piaţă a Republicii, care urmează a fi în curând sistematizată şi lărgită - şi platforma inferioară - care urmează a fi construită până la sfârşitul acestui an.



Realizarea pieţei noii săli a Palatului R.P.R. a făcut necesară restructurarea cu îndrăzneală a situaţiei existente, care prezenta un aspect dezordonat şi diform, inadmisibil pentru centrul Capitalei noastre - rezultat al dezvoltării haotice a oraşului în vremea burgheziei.



Sistematizarea şi reconstruirea acestei părţi a oraşului va constitui un eveniment istoric pentru Capitală. Datorită grijii partidului şi guvernului nostru se realizează aici primul ansamblu arhitectural central închegat, armonios şi unitar al Bucureştilor, aşa cum nu au putut şi nici nu ar fi putut visa să proiecteze arhitecţii în epoca burgheziei. Toate încercările depuse de monarhie în trecut de a realiza un centru nu au făcut decât să mărească haosul din jurul fostului palat şi să creeze... "pustiul de asfalt" menit să ţină cât mai la distanţă poporul.



O dată cu răsturnarea monarhiei, vechiul conţinut al palatului - devenit proprietatea întregului popor - s-a schimbat, amenajându-se aici Muzeul de artă al R.P.R., factor activ în dezvoltarea revoluţiei culturale în ţara noastră. Construirea noii săli a palatului dezvoltă şi adânceşte şi mai mult acest nou conţinut, aduce în palatul fostei monarhii - unde nu călcau decât magnaţii financiari şi politici ai vremii - masele largi ale oamenilor simpli din popor, ce devin astfel beneficiarii permanenţi ai palatului construit din munca lor.

Palatul se trasformă astfel într-un vast ansamblu cultural, care va atrage zilnic mari mase de spectatori în sala nouă şi în sala mică de concerte, în Muzeul de artă şi în fosta sală a tronului, care va putea fi folosită şi ea ca sală de festivităţi.




[Revista Arhitectura, 1960]

5 comentarii:

Raiden spunea...

"...fosta sală a tronului, care va putea fi folosită şi ea ca sală de festivităţi." - cata dreptate aveau! Astazi se fac chermeze multe in Sala Tronului, cum nici tovarasii din anii '60 nu si-ar fi imaginat, dar s-ar fi bucurat de asa o umilire a Regilor.

Zona din spatele Palatului Regal este o rusine pentru Bucuresti!

mc spunea...

Se puteau face chermeze...
Se vede treaba insa ca vreunui mai-mare-al-zilei nu i-a picat bine ceva in decoratiunile interioare, asa ca de ceva vreme Sala Tronului si Sala de Banchete de sub ea sunt acum un santier mare si murdar...
Deunazi, citeam pe Metropotam (care va copiaza pe amandoi la greu) poveste unuia care se extazia in fata serviciilor de la COS-Casa Assan si se plangea ca, desi si-a facut nunta "ca-n povesti" acolo, printre lustrurile si mobilierul vechi, nu l-au lasat sa fumeze... Auzi Domn'le!!
In aceeasi oridine de idei, sper ca Sala Tronului sa o "restaureze" cu vopseluri caucuicate, ca sa nu se afume iar dupa nuntile "cu staif" si sa trebuiasca refacuta dupa inca 15 ani...

ADRIAN spunea...

Cat de proaspat am totusi in minte limbajul ala de lemn propagandist odios de dinainte de '90 !!
"dezvoltarea haotica a orasului din perioada burgheziei" ?
Pai toti astia care faceau propaganda de acest tip s-ar fi inghesuit sa stea undeva in parcelarile Jianu, Vatra Luminoasa, in zona Clucerului, in vreo casa "burgheza de pe vreo strada din centru bine aliniata si bine utilata ca si in atatea alte locuri din timpul "burgheziei"
Din pacate nici azi nu ne dam seama pe de-antregul cat de bine tinut in mana a fost orasul in perioada burgheziei ...

armyuser spunea...

Interiorul Sălii mari a Palatului - în versiunea tricoloră, ilustrată mai sus - îmi pare mult mai interesant față de versiunea de după refacerea din ultimii ani 1980, realizată în scopul măririi numărului de locuri destinate manifestărilor neostaliniste.

Andy spunea...

Ca intotdeauna, informatii inedite si imagini de exceptie!