joi, martie 11, 2010
Locuinţe noi în Ferentari
Ieri dimineaţă a avut loc în Cartierul Ferentari solemnitatea punerii pietrei fundamentale a primului grup de locuinţe pentru funcţionarii publici, grup care cuprinde 20 blocuri de 548 apartamente, amenajate cu tot confortul modern. Acest grup de locuinţe va fi terminat din roşu, toamna aceasta, iar în primăvara viitoare va fi pus la dispoziţia primului lot de funcţionari. Tot atunci va începe construirea celui de-al doilea grup pe terenul din şoseaua Mihai Bravu, cuprinzând 800 de apartamente.
Pe vastul teren de 70.000 mp unde se vor ridica în curând cele douăzeci de blocuri cu subsol, parter şi trei etaje, mii de muncitori lucrează zi şi noapte pentru a desăvârşi o clipă mai devreme această uriaşă operă. Pentru întâia oară în ţara noastră se construiesc asemenea locuinţe, după un plan de mari proporţii, la baza căruia stă o concepţie de ansamblu a lucrărilor. Astfel, din cei 70.000 mp suprafaţa clădită va ocupa 20 la sută, restul fiind plantat, pentru ca locuinţele să fie încadrate de adevărate parcuri, potrivit celor mai moderne concepţii.
Problema cea mai dificilă, aceea a procurării materialelor de construcţie, a fost fericit rezolvată graţie intervenţiei guvernului, care a dispus ca 12 mari stabilimente militare să fie adaptate la industria de pace, în vederea executării exclusiv a materialelor necesare acestor construcţii de locuinţe. Apartamentele construite vor fi vândute funcţionarilor publici, plata efectuându-se în rate eşalonate în 30 de ani, dându-se întâietate acelor căsătoriţi şi cu copii. În caz de deces, plata se va putea efectua în continuare de către urmaşi. Totuşi, pentru aceia care dispun de mijloace şi o doresc, s-a prevăzut şi posibilitatea de a se plăti apartamentul respectiv într-un termen mai scurt.
Datorită sprijinului larg al guvernului, această uriaşă campanie de construcţii va continua într-un ritm tot mai viu şi la capătul celor 8 ani prevăzuţi în planul conceput, 18.000 de locuinţe vor fi puse la dispoziţia acestor modeşti muncitori din birouri, rezolvându-se astfel una din cele mai dureroase probleme ce s-a pus de decenii la noi în ţară, fără a găsi însă înţelegerea şi sprijinul trecutelor regimuri.
[Text preluat din România Liberă, 23 iulie 1946]
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
8 comentarii:
Am vizitat astfel de apartamente si pot spune ca depasesc orice s-a construit ulterior: pereti grosi de caramida ( cald iarna si racoare vara ), parchet masiv, debarale aproape cat o camera, tobogan de gunoi la bucatarie ( daca-mi aduc bine aminte ), boxe la subsol si mai ales spatii verzi mari. Interesant ar fi de aflat ce "mari stabilimente militare" au fost facute praf pt caramizi.
Da, apartamentele alea sînt tare bine gîndite!
Referitor la:
"Construirea celui de-al doilea grup pe terenul din şoseaua Mihai Bravu, cuprinzând 800 de apartamente." - e vorba despre blocurile din perimetrul Baba-Novac/Gheorghe Petraşcu?
@hm / Nu știu... Posibil să fie vorba despre acel ansamblu, pomenit în Experimentul Căţelu, deşi acolo era vorba despre adăpostirea refugiaţilor şi nu despre locuinţe pentru funcţionari. Pe de altă parte, în anii aceia de cumpănă cred că multe se schimbau peste noapte.
Oricum, ridicarea ansamblului din Ferentari a durat destul de mulţi ani, pe la începutul anilor 1950 încă se mai povestea în presă despre câte un bloc nou, abia dat în folosinţă în zona aceea.
@Bogdan / Dacă mai aflu noutăţi, le voi publica aici cu mare plăcere; însă este destul de dificil de parcurs presa vremii pentru a găsi informaţiile căutate.
@army
despre tine si alti "bucurestivori":
http://www.observatorcultural.ro/bucuresti.ro-%28VIDEO-Calea-Rahovei-veche...-azi%29*articleID_23395-articles_details.html
@Paul / Mulţumesc pentru promptitudinea informării! Am citit azi dimineaţă versiunea tipărită a articolului! :)
Când s-au construit blocurile alea încă mai existau fabrici de cărămidă în Bucureşti.
Am locuit in ultimul bloc din stanga imaginii, la parter, chiar pe coltul ala - posibil ca unii din copii astia sa fie taica-meu cu unchiul meu.
In fotografiile nr. 2 si 4 se vede piscina din parcul acestui ansamblu.
In anii 60 mergeam la gradinita Olga Bancic ( eroina martir comunista), gradinita ce functiona in 2 apartamente de la parterul unuia dintre aceste blocuri. Vara cand treceam prin parc priveam cu jind la copii care se balaceau in piscina. Mama care era asistenta medicala la aceasta gradinita nu-mi dadea voie la piscina si nici colegilor mei. Nu am apucat sa innot in aceasta piscina, nici in anii 80-90 cand am lucrat la fabrica de pile, care se vede in pozele aeriene nr.4 si 5, coltul dreapta sus si nici acum, cand este astupata cu beton. Cred ca este singurul ansamblu public de locuinte cu piscina din Bucuresti. Ceea ce in obsedantul deceniu 50 arhitectii puteau construi, azi se distruge.
Trimiteți un comentariu