vineri, decembrie 11, 2009

Bucureştii văzuţi de la etajul doisprezece



La cincizeci de metri altitudine, de jur împrejur, ca pe tavă, se întind Bucureştii celor aproape un milion de locuitori. Centrul umflat în turnuri descreşte spre marginile oraşului până la nivelul câmpului prinzându-şi parcă aşa carapacea de beton de permanenţa pământului.




Cincizeci de metri sub picioarele mele şerpuieşte panglica de granit şi asfalt a străzii. Lunecă pe ea ca bondari maşinile sau ca broaşte ţestoase - rapide bineînţeles; se încovoaie olteni sub greutatea cobiliţelor, aleargă ţigănuşii cu gazete, se grăbesc femei, bărbaţi. Strada e un furnicar mut: până aici tot zgomotu-i ajunge doar zumzet, cum şi priveliştea pierzând din plasticitatea apropierii capătă caracter bidimensional de film "luat" sub un unghi mai interesant.



Seara coboară asupra oraşului văluri de aur şi foc, apoi din ce în ce mai închise văluri cenuşii, se aprind culorile firmelor de neon încoronând câte un bloc, tivind cu linii de lumină verde, roşie, galbenă sau albastră. Pe câte un bulevard sau o stradă mai dreaptă luminile formează şiraguri scânteietoare, ferestrele blocurilor ard pătrăţele ca în felinarele făcute din bostani. Apropos, ştiţi că Bucureştii sunt prost luminaţi? Asta se poate vedea bine de sus, unde stau.

De aici iar se mai pot vedea şi altele care-i rămân ascunse omului de pe strada strânsă între ziduri.






[Imagini şi text preluate din colecţia revistei Realitatea Ilustrată - 1939]

Blocul Belvedere - înainte şi după 1977, de la Raiden.

28 de comentarii:

Beren spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
brebe85 spunea...

Domnu' jos palaria! In plus in primele doua poze mi se vede blocul :).

Din pacate mi-am cam strambat gatul la unele poze... arta asta... :)

Branxu spunea...

fotografiile cu Piata Anticarilor, dealul Arsenalului si zona Izvor Hasdeu ar trebui gasite. Sunt fenomenale.

Raiden spunea...

Desi toate pozele sunt fantastice, subscriu la ce a zis Bogdan - acelea 3 sunt cele mai valoroase.

In cea cu zona Isvor, se vede chiar intrarea pe str. Isvor dinspre Podul Mihai-Voda (nu intra in poza, e undeva in stanga) si interesantul imobil de la nr. 2.

Paul spunea...

Army, iti pot oferi eu o imagine cu 'Casa Anticarilor'.

Lucian Vasile spunea...

Uau!...

Hotel Palace vad ca nu mai avea la acea data ”cupola” de pe coltul Elisabeta cu Brezoianu... Interesant!

Fantastice fotografiile, pacat ca nu sunt mai de buna calitate...

Felicitari!

Anonim spunea...

Ceva e ineregula cu unele fotografii, ma voi referii numai la una, respectiv la Casa Anticarilor, am locuit in copilarie pe str. Mihai Voda chiar in fata cladirii Vama Postei, in care printre alte lucruri ne jucam de a hotii si vardisti, imi amintesc si interiorul in mare, de asemeni am prins si casa Anticarilor, deci cunosc zona pot sa spun perfect. Cladirile din jur exista si acum cu exceptia hotelului Victoria, cum i se spunea la vremea respectiva, daca se merge in zona (personal am fost acum o luna) si se privesc cladirile din partea stanga se observa diferente foarte mari intre cele din poza si realitate care sunt foarte vechi ( pentru ca am locuit acolo pot sa spun ca nu au structura de rezistenta ci grinzi de lemn, cand mergeai prin camere totul schirtia). Plus unghiul din care e facuta poza (m-am ocupat printre altele si de foto), parca e facuta din avion, mergand pe axa pozei spre locul din care s-a facut poza nu-i nici o cladire asa de inalta incat sa se vada asa de bine acoperisurile unor cladiri pe care nu le regasesc. Oricum maine ma duc din nou pe acolo. Din dreptul Casei Anticarilor pleaca str.Ilfov si CEC-ul care era in linie cu hotelul e o constructie destul de voluminoasa.

Beren spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@Beren, observ ca esti din Brasov si ai 21 ani, eu am 60 ani sunt din Bucuresti si am locuit pana la varsta de 19 ani pe str.Mihai Voda nr.7 apoi m-am mutat putin mai incolo pe Brezoianu, cunosc tot centru vechi perfec, ma duceam la scoala pe podul Mihai Voda, scoala se chema Romanescu (nr.124)la intersectia Mihai Voda cu Uranus, langa Arsenal si manastire, etc.,etc.
Blocul Bevedere este exact pe diagonala de unde s-a facut poza, mergi pe teren cu poza in mana si uitate.
Referitor PS. adresat mie la misto vino sa intram in oricare cladire si sa vad daca ai curajul sa alergi prin ea. Genul asta de constructii este foarte elastic, se comporta farte bine la cutremur, si sunt multe de spus.
Sper sa nu fie ultima oara cand intru pe acest blog, voi in loc sa profitati de cele cateva persoane care mai sunt in viata sa aflati diferite lucruri despre locuri disparute sau nu ii luati peste picior.

Raiden spunea...

@ Anonim - macar ai decenta sa te semnezi , batrane, daca tot ne iei pe toti peste picior.

Casa Anticarilor nu aveai cum s-o prinzi, a disparut undeva intre 1942 si 1944, asadar, tu, avand 60 de ani, te-ai nascut in 1949.

Asta ca sa nu mai pun la socoteala ca nu am cum sa cred ca ai 60 de ani. Lol. Termina cu prostiile.

Anonim spunea...

Pozele sint facute de pe blocul Belvedere din Brezoianu 7 disparut la cutremurul din 1977...Luati ca referinta poza no 4 : se vede strada Domnita Anastasia,blocul intebelic de pe colt inspre Primarie,una din terasele blocului de la no 9 pe care in cunosc bine...In poza no 5 se vede in diagonala blocul Spicul si parcul Cismigiu din acelasi unghi...In plus Palatul Universul nu avea 12 etaje...Singurul bloc din aceasta zona de 13 etaje era blocul Belvedere ( de unde textul pe prima poza "Bucurestiul de azi de pe inaltimea unui zgarie nou romanesc") Ermax de pe cutremur.net

Anonim spunea...

O precizare...ultimul comentariu apare in Anonim,dar este diferit de cel care a provocat controversa...il resemnez Anonim No 2 ( Ermax de pe Cutremur.net )

Beren spunea...

armyusere,ultima poza n-avea descriere?

Raiden spunea...

Multumim de precizari, Ermax. Faceti treaba buna cu forumul ala despre cutremure.

S-a vazut in 1977 ce a insemnat o structura de zgarie-nori haotica precum cea a blocului Belvedere.

Btw, care anume era strada Belvedere?

armyuser spunea...

Mulţumesc tuturor pentru comentarii.

Sunt dator cu câteva precizări. Pozele sunt după o colecţie a revistei Realitatea ilustrată din anul 1939, legată în volum, aproape imposibil de scanat. De aici şi rezoluţia/acurateţea defectuoasă a reproducerilor, deşi a fost folosită macrofotografierea. Am reîncărcat toate pozele, de data aceasta cu prelucrări minime (doar decupare şi ajustare contrast). Ultima poză (cea cu zona Mihai Vodă - Uranus - Izvor) avea descrierea: Pe malul drept al Dâmboviţei, Bucureştii îşi pierd caracterul american şi-şi recapătă, cu depărtarea, aspectul de oraş de provincie de care doar cele câteva coşuri de fabrică îl contrazic.

Fotografiile sunt realizate cu mare probabilitate de pe blocul Belvedere, care a dispărut după seismul din 04-03-1977. Este extrem de probabil ca fotografiile să fi fost realizate la puţin timp după darea în folosinţă a blocului.

@Raiden / Strada Belvedere să fi fost actuala Domniţa Anastasia? Am folosit o poză dintr-un articol de-al tău, cu legătură înapoi.

@Paul / Te rog trimite poza pe armyuser pe yahoo punct com. Mulţumesc!

brebe85 spunea...

Tinand cont ca blocul in care locuiesc, vizibil in primele 2 fotografii a fost terminat in 1938 confirma faptul ca pozele sunt facute in 1938-39 de pe blocul Belvedere

Raiden spunea...

Asa, lauda-te, Brebe :))

Razvan spunea...

Superbe pozele. Imi amintesc cu nostalgie de parcul in care ma jucam cand eram mic ca acum sa fie transformat intr-o benzinarie.

Anonim spunea...

Superbe pozele...Felicitari Armyuser...
Ermax

Anonim spunea...

Si inca un comentariu...poate fara legatura cu arhitectura...De blocul Belvedere ma leaga cateva amintiri din copilarie ale cartierului meu:la parter era un salon de coafura unde am asteptat-o de cateva ori pe mama mea(ce chin)...alaturi un mic magazin de reparatii unde mi s-a repus in functionare trenul electric...urma intrarea in bloc pe colt,toata in marmura verde...Pe Domnita Anastasia 9,in blocul alaturat locuia colega mea de banca Roxana C.,printre prima à pleca din tara in anii 80...Bineinteles la vremea aceea nu stiam ca blocul se numise Belvedere...am descoperit aceasta pe forumul cutremur.net,cautand imagini dintr-un Bucuresti nerevazut de atata vreme
Ermax

Anonim spunea...

@Raiden nu ma ascund pentru ca nu am dece, deci ma numesc Adrian, da am 60 ani, da m-am nascut in 1949 (vad ca esti bine informat), cum am mai spus am locuit in copilarie pe str.Mihai Voda nr.7, si daca doresti mai multe informatii despre zona in care am locuit ma poti contacta pe mail la Y cu ID=adrion58, nu am vrut sa provoc nici o controversa dar la ce am afirmat am argumente. Referitor Casa Anticarilor eu nu am nici o dovada scrisa cand a fost demolata, dar imi aduc aminte bine de ea atata timp cat ne fugaream in jurul ei.
@anonim nr.2 - Ermax inteleg ca ai locuit in zona, daca doresti sa ne intalnim poate ne cunoastem din copilarie, poate avem cunostinte comune de pe str.Domnita Anastasia, ma gasesti de asemenea la adrion58 pe Y mail.
Si cu asta eu am inchis discutia, va urez la toti sarbatori fericite si multa sanatate.
Adrian, fost anonim 1.

Anonim spunea...

Adrian, am locuit in cartierul Mihai Voda pana in 1975 la varsta de 7 ani pe strada arh.Alexandru Orascu 1 (blocul interbelic de pe colt),apoi intre aceasta adresa si apartamentul bunicilor vis à vis de Facultatea de drept...ca sa ne intalnim ar fi cam greu,am plecat din tara la mijlocul anilor 80...
Ermax

Anonim spunea...

cine m-ajutääää? am locuit pe srtada alexandru orascu nr 2, la coltz cu strada mihai voda! astäzi e exact casa poporului acolo... unde mai gäsesc härti sau poze vechi? pe la noi pe stardä se fäceau filme de epocä si "revansa" cu sergiu nicolaescu su citroenuri vechi... cine imi dä tip bun? rapsolut(at)bluewin.ch

Anonim spunea...

Surprinzator cit de mica poate fi lumea; si eu am locuit pe Alexandru Orascu la nr 2

BogdanManea spunea...

dar cine esti tu?

eu mai stiu de familile aslan si constantinescu! eu am fost familia manea. am locuit pänä in anul 1984, cind ne-au demolat. ce päcat imens, ce case frumose, ce cartier frumos fusese acolo... pärintii mei au inchiriat camere la studenti la mansardä si un demisol la doi pictori, aveau atelier la subsol

trimite te rog o email la rapsolut(a)bluewin.ch, m-ar interesa mult...

Anonim spunea...

locuri minunate pe care nu le voi uita niciodata. Am locuit in blocul din str. Alexandru Orascu nr.1 pana in momentul demolarii. Am copilarit cu Bogdan Manea si cu siguranta cu Ermax, eu sunt Ana Pitu (acum Florea) si pot fi contactata la email av.ana_florea@yahoo.com

Anonim spunea...

e cineva care a locuit sipe str. Ceres !

Anonim spunea...

Am găsit o poza veche, făcuta in spatele Palatului C.E.C și Grand Hotel Lafayette
http://dunedenisip.wordpress.com/2012/05/28/3706/
Poate reușește cineva sa mai identifice din clădiri.