joi, septembrie 10, 2009

Bucureştii mai puţin cunoscuţi

Am primit recent, de la Raiden, invitaţia să nominalizez, pe cât posibil, clădiri bucureştene semi-cunoscute sau deloc cunoscute, monumente de arhitectură din toate epocile, cu potenţial turistic.

Regulile stabilite de Raiden sunt 4 (patru) la număr:

1. Fără biserici şi fără statui (intră la altă categorie);
2. Clădirile trebuie neapărat să fie accesibile măcar din exterior turişilor (să poată fi privite din stradă, sau să se poată plimba pe lângă ele);
3. Nu se pot face mai mult de 10 nominalizări, dar se pot face mai puţine;
4. Nominalizările pot aparţine oricărei epoci.


Am respectat numărul de 10 propuneri, însă am preferat să încalc în mod parţial regula monumentalităţii.


1. Un ansamblu de locuinţe colective, realizat pentru angajaţii  Ministerului de Finanţe (arh. Statie Ciortan, 1927), dispuse perimetral pe o parcelă triunghiulară, cu acces la o curte interioară comună, în proximitatea Gării Filaret. Pentru atmosfera istorică a Bucureştilor patriarhali.



2. Un alt ansamblu de locuinţe colective, de data aceasta în formă compactă, organizat în jurul unei curţi interioare, cu acces prin această curte. Imobilul a fost desenat de Horia Creangă şi este situat în Parcela Inginerilor, de lângă Gara de Nord. Pentru simplitatea soluţiei şi claritatea concepţiei arhitecturale.



3. Un imobil pentru locuire urbană din timpuri moderne, desenat de I.D. Berindey, în str. A. Xenopol nr.3, în apropierea Grădinii Icoanei. Pentru modul de tratare a faţadei şi a relaţiei dintre spaţiul construit şi cel public .



4. Un nou imobil cu locuinţe colective, din str. Luterană nr. 5. Pentru aplicarea exemplară a conceptului de curte deschisă.



5. Imobilul din Calea Victoriei nr. 143 (colţ cu str. Frumoasă), pentru filiaţia haussmanniană.



6. Imobilul lui Jean Monda, din bd. N. Bălcescu 7-9-9A, pentru modul în care a contribuit la organizarea aliniamentului interbelic şi pentru modul personal de a trata relaţia între orizontal şi vertical. Un imobil a cour ouverte, de asemenea.



7. Un imobil de birouri, din str. George Vraca nr.8, în spatele ansamblului Sălii Palatului. Pentru respectul faţă de dinamica unghiurilor.



8. Pentru monumentalitatea elegantă a faţadei şi a volumului edificat, imobilul din str. J.L. Calderon nr.13.



9. Imobilul din str. Berthelot nr.27, ca omagiu adus lui Nicolae Cucu, un arhitect de o rară discreţie profesională.



10. Ca amintire a modului în care modernismul românesc a fost adeseori contaminat de vocabularul Art Deco, imobilul din str. Batiştei nr. 14.

11 comentarii:

pierpatrat spunea...

Felicitări

Raiden spunea...

Intr-adevar, imobile aproape necunoscute, dar foarte valoroase dpdv al patrimoniului.

De primele doua propuneri nu stiam.

Iti multumesc si tie pentru contributie :)

armyuser spunea...

@pierpatrat / Cu mulţumiri :)

@Raiden / Eu trebuie să-ţi mulţumesc, m-ai scos din rutină! Stau între mai multe subiecte şi nu pot alege...

Unknown spunea...

Armyuser, o precizare, daca-mi e permis.

Imobilul lui Jean Monda se afla pe Balcescu la numerele 7-9A, nu pe Magheru, doar a avut "onoarea" de a fi vecin cu Carltonul care era la nr. 11. Fiecare dintre cele trei corpuri ale sale are propriul sau numar postal (cele de la strada sunt 7 si 9A, cel din spate e 9).

armyuser spunea...

@Loredana / Sustained! A fost un typo! Am corectat!
Șirul 1848-Bălcescu-Magheru-Ipătescu joacă feste în continuare :)

Lucian Vasile spunea...

Interesante propuneri. Foarte interesante. La imobilul din Luterana m-am uitat de atatea ori si m-am gandit cine sunt norocosii care stau acolo...

Despre ”Imobilul lui Jean Monda” mai stii ceva, despre istoricul sau? Am avut ocazia sa intru intr-un apartament de acolo si pot spune ca a fost una din putinele ocazii cand chiar am ramas FARA CUVINTE. Superb.

Si apropo, cum ai reusit sa fotografiezi pe strada Batistei? Pe mine nici nu m-au lasat sa stau pe trotuarul de la Ambasada Statelor Unite. Incredibil! In WW2, soldatii germani nu aveau nimic impotriva trecatorilor din fata comandamentului din Ploiesti. Si totusi, erau soldati in armata lui Hitler...

pierpatrat spunea...

Referitor la discuţia avută despre Gabro the Han:
http://hanulgabroveni.blogspot.com/
Salutări şi te aştept pe acolo.

armyuser spunea...

@Lucian Vasile / Poza din Batiştei a fost făcută de pe trotuarul de pe care ai fost tu gonit. A încercat unul dintre membrii gărzii să se ia de mine, dar am avut replici la care nu a mai avut răspuns. Este oricum ridicol să nu poţi fotografia zona de la nivelul străzii, în condiţiile tehnologice de astăzi. Spre exemplu, de la etajele superioare ale Inter, poţi face orice fotografie fără nici un fel de problemă.

ubu.roi spunea...

Intr-adevar o contributie originala la leapsa lui Raiden. George Vraca 8 si Batistei 14 sunt superbe, la fel ca si cele doua exemple de curti interioare deschise.

As vrea sa stiu atata arhitectura incat sa inteleg remarca ta cu modernismul romanesc si Art Deco in cazul cladirii din Batistei... Ce vine din Art Deco si ce din modernismul romanesc?

Calin spunea...

Ma intereseaza in mod special arh. Jean Monda si ma-am bucurat sa gasesc multe referinte in blogul dvoastra. In masura in care va intereseaza, pot mentiona o alta cladire proiectata de el, este vorba de blocul situat pe Calea Victoriei nr. 208. Detin informatii care v-ar putea interesa, la randul meu, ar fi cateva intrebari la care mi-e greu sa gasesc un raspuns care probabil dvoastra il aveti deja.
Calin

armyuser spunea...

@Călin / Mulţumesc pentru aprecieri! Pentru comunicare pe tema sugerată de dvs., vă rog să folosiţi adresa de e-mail a r m y u s e r at y a h o o punct c o m.