joi, aprilie 23, 2009

Povestea unei ezitări - Teatrul Naţional (1983-1985)

Viaduct roman, Segovia, Spania


Naşterea noii faţade a TNB, fotografie realizată la expoziţia de fotografie a lui Andrei Pandele de la Galeria etaj 3/4, în perioada 20 decembrie 2007 - 3 februarie 2008

Povestea unei ezitări - Teatrul Naţional (1983-1985)


Faţadele Teatrului Naţional prezentate mai jos au fost fotografiate de Cristian Popescu între anii 1983-1985. Fotografiile au fost scanate după reproducerile din cartea "Bucureşti- Arhipelag. Demolările anilor '80: ştergeri, urme, reveniri", autor Cristian Popescu, cu colaborarea lui Adrian Majuru, editor Adina Kenereş, apărută la Editura Compania în 2007. Toate drepturile aparţin editurii.


martie/aprilie 1983 - Butaforii ale propunerilor de faţade destinate vizionările organizate pentru Conducător.

Apare motivul arcelor/bolţilor în plin cintru (în jumătate de arc de cerc), care mimează elementele structurale utilizate de romani pentru susţinerea drumurilor sau a aducţiunilor de apă. Pe de altă parte, noile elemente cu funcţie pur decorativă preiau imaginea arcelor utilizate în faţada originală ca elemente cu adevărat structurale de sprijin pentru cornişă.


martie/aprilie 1983 - Faţada centrală

Două dintre cele cinci uşi de acces de pe faţada monumentală, placată cu travertin roşu (care mai este încă vizibilă sub noua faţadă, în prezent) sunt actualizate ideologic, cu arce şi panouri decorative în relief. Panourile rotunde în relief de sub arce preiau elemente de simbolistică heraldică. Panoul rotund din stânga reprezintă probabil capul de bour/zimbru, aşa cum este prezent pe stema principatului Moldovei începând cu secolul al XIV-lea: flancat la stânga de o roză cu cinci petale, iar la dreapta de o semilună şi având între coarne o stea cu cinci colţuri.


martie/aprilie 1983 - Faţada laterală, dinspre Sala mică

Arcele mimează că suportă cornişa, care aici este actualizată în două versiuni, pentru a putea permite Conducătorului să aleagă varianta cea mai potrivită


martie/aprilie 1983 - Imagine de ansamblu a procesului de instalare a butaforiei (schele pe faţada centrală)


14 martie 1984 - Şantierul pentru supraetajare

Elementele în arce de cerc care maschează sistemele de ventilaţie pentru Sala mare , precum şi marginea acoperişului sunt acoperite cu elemente structurale. În partea dreaptă a imaginii se conturează scara laterală pentru accesul la viitoarele spaţii 3/4. Peste Sala mare va apărea Sala rondă, gestionată în prezent ca spaţiu de spectacole de către Centrul Naţional al Dansului Bucureşti. Din acest motiv, toată tubulatura sistemului de ventilaţie va fi redirecţionată prin spaţii mascate între pereţii construcţiei nou create.


10 mai 1985 - Şantierul pentru supraetajare

Portalul monumental este instalat, arcele sunt realizate în forma aprobată de Conducător. Peste şirul de arce este instalat un rând de grinzi profilate.


iulie 1985 - Şantierul pentru supraetajare


iulie 1985 - Şantierul pentru supraetajare

Rândul de grinzi profilate este înlocuit cu un nou rând de arce în plin centru, mai mici, care susţin o cornişă falsă. În spatele arcelor mici este un spaţiu gol, aflat deasupra acoperişului. Pentru a atenua evidentul ridicol al soluţiei "arhitecturale", spaţiile sunt obturate cu panouri din materiale ieftine. Cârpeala tipic comunistă este vizibilă pe orice fotografie contemporană a TNB. (vezi, de exemplu http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1706/4031557/1/teatrul-national-bucuresti.jpg)

Pentru cei ce vor să descopere rădăcini comune: http://www.newtony.info/images/metopera.JPG

6 comentarii:

Raiden spunea...

Foarte bune observatii. Ar trebui sa scrii mai des :D

Vezi ca la articolul cu frontonul Universitatii nu se poate comenta.

armyuser spunea...

@Raiden
Mulţumesc pentru aprecieri :)
Este doar o chestiune de timp, am mai multe subiecte pe lista de aşteptare.
Am rezolvat şi problema cu comentariile. Mulţumesc pentru atenţionare.

Radu Oltean spunea...

E prima oara cand vad acele poze. scrie Compania pe ele. E vorba de editura Compania?

Alexandru Mircea spunea...

Interesante fotografiile, dar nu reusesc sa urmaresc sensul povestii din comentariul tau. Poate o rescriere candva cand ai timp ar fi o idee buna. Inca doua observatii: fotografia din linkul de la capatul aticolului nu se deschide, iar "arc in plin centru" nu e corect ("arc in plin cintru" fiind formula corecta).

armyuser spunea...

@Alexandru Mircea / Legăturile funcţionează. Am corectat eroarea cu centrul cintrului. Mulţumesc pentru atenţionare!

Mel spunea...

Domnilor, toată această poveste INCREDIBILĂ a metamorfozelor prin care'o trecut edificiul TNB, nu se poate trage decât din cunoscuta încăpăţânare prostească a lui Ceauşescu de a da cu tifla Occidentului: în cazul de faţă se pare că o fost pus la plată pentru nerespectarea drepturilor de autor, dat fiind că forma iniţială era o copie 1:1 (alminteri cât se poate de reuşită!) a capodoperei lui Corbusier - "Notre Dame du Haut". Or dacă forma de după 1983 a fost o marmeladă arhitecturală, mă tem că nici cu revenirea la forma iniţială nu o să ne putem lăuda prea mult: se remarcă deja multe alte adaosuri de...marmeladă (la forma originală)