marți, iunie 26, 2012

Cheia Raiului


O fotografie publicată recent pe una dintre reţelele sociale îmi oferă ocazia să evoc existenţa (dar şi sfârşitul) unui produs extrem de cunoscut în anii neostalinismului ceauşist : săpunul Cheia. Acest săpun pentru utilizare universală a fost produs pentru o perioadă de timp îndelungată de către fabrica de săpun Stella, ale cărei imobile au fost demolate în anul 2004, pentru a face loc noului tip de comerţ.

Fondată la sfârşitul secolului al XIX-lea de către Iulius Hoffmaier, principalul ei obiect de activitate era producerea de săpun. După cel de-al doilea război mondial, în 1948, fabrica este naţionalizată. În anul 1975 - în plină perioadă de dezvoltare industrială a României, bazată pe cumpărarea de licenţe tehnologice de la companiile occidentale - fabrica este retehnologizată şi devine principalul producător de săpun din Romania.

În colecţia ziarului Universul din anii 1930 am descoperit câteva reclame la acest  săpun bine-cunoscut românilor.  Cu acestă ocazie, împărtaşesc cu cititorii acestui blog şi nostalgia atingerii pătrăţoase şi amintirea mirosului diluat de levănţică.


Fabrica Stella din şoseaua Colentina, figurată pe planul din anul 1934 :

5 comentarii:

ADRIAN spunea...

Ca in absolut toate situatiile de acest gen, s-a ras tot fara nici cea mai mica schitare de intentie de a integra ceva din fostul complex industrial.
Vezi pe dacoromanica.ro editia in franceza a lui Dame despre Bucuresti in 1906 ca e pdfizata ca lumea. Acolo exista informatia ca a fost fondata in 1883 si ca in 1906 avea 45 de angajati.

Gore spunea...

Ah! sapunul Cheia! Eu imi amintesc de el ca de o chestie unsuroasa, cu miros de ranced, care nu facea pic de spuma. Chiar era o gluma: "Vreti sa cuceriti femeia?/Folositi sapunul Cheia!

Unknown spunea...

Buna,

Super blog, o gramada de posturi utile!!!
Imi plac posturile tale si te urmaresc cu drag (new follower). Te invit pe blogul meu si mi-ar face o deosebita placere daca ai decide sa ma urmaresti si tu.

Te pupic,

www.nicoleta.me

Andreea spunea...

Eu nu am prins acest sapun, dar imi amintesc cu drag sapunul facut in casa de bunica mea cu care spala hainele si care prindeau un miros specific

Mircea Ordean spunea...

O glumă de pe la 1980: "Vrei să-ți mulțumești femeia? / Folosești săpunul Cheia!!".
Nu știu cum era calitativ în alte epoci acel produs, dar la momentul glumei reproduse se afla la nivelul de jos... Minim.