miercuri, septembrie 07, 2011

Pasajul din Piaţa Nicolae Bălcescu


Azi dimineaţă, la ora 11, în prezenţa tovarăşului Dumitru Popa, primarul general al Capitalei, a fost dat în folosinţă pasajul subteran pentru pietoni din Piaţa Nicolae Bălcescu. Cuvântul inaugural a fost rostit de tovarăşul Dumitru Popa.

Arhitectonica pasajului este desăvârşită, demnă de toată lauda. Lucrarea a presupus un uriaş volum de muncă. Este impresionantă şi eleganţa pasajului placat cu travertin, ceramică, gresie şi iluminat feeric cu lămpi fluorescente şi firme luminoase.


Lucrarea are laturile de 50 pe 50 de metri şi o înălţime de 2,80 metri. Accesul se realizează prin patru intrări, prevăzute fiecare cu câte două scări fixe şi una rulantă, în ambele sensuri. De asemenea, a fost construită o galerie de legătură cu marele parcaj subteran auto (ale cărui lucrări urmează a fi încheiate, în curând).

Structura de rezistenţă a fost realizată pentru a corespunde unor maxime solicitări. Ea constă dintr-o dală cu grinzi de beton armat monolit, sprijinită pe puternici stâlpi - tot din beton armat - cu un diametru de 70 cm. Centrul dalei este susţinut pe un zid rezistent, în care sunt înglobate galeria edilitară (unde au fost amplasate diferitele canale şi conducte) şi galeria de ventilaţie. De jur-împrejurul pasajului s-a realizat şi una din primele galerii edilitare - un tunel comun în care IDEB, ITB şi ICAB au introdus reţelele respective. A fost modificat, pe o distanţă de 600 m, un canal colector înalt de 3 m şi lat de 2 m.


Pasajul din Piaţa Nicolae Bălcescu este singurul, de până acum, prevăzut cu spaţii comerciale de uz curent. O suprafaţă de 850 mp va cuprinde : galanterie, răcoritoare, tutungerie, Loto-pronosport, lustragerie, farmacie. În partea centrală - sub fântâna arteziană care va fi realizată la suprafaţă - se va afla un bufet-bar cu 120 de locuri.

De la sine înţeles, şi finisajului i s-a acordat atenţia cuvenită. materialele sunt astfel alese încât să creeze o ambianţă plăcută, fiind în acelaşi timp specifice fiecărui spaţiu comercial. Pereţii despărţitori au fost prevăzuţi din panouri de sticlă fixate pe rame metalice. Pardoselile sunt placate cu plăcuţe de gresie. Pereţii interiori sunt placaţi cu travertin de Borsec, iar la spaţiile comerciale - cu ceramică. Rampele de acces au pereţii acoperiţi cu ceramică de Bratca, smălţuită.

[Informaţia Bucureştilor, aprilie 1971]

Pasajul N. Bălcescu, în construcție în anul 1970




În aceeaşi perioadă cu realizarea pasajului pietonal s-au desfăşurat lucrările de refacere a corpului central al Universităţii, avariate grav în timpul bombardamentelor aliate din aprilie 1944. În urma reconstrucţiei acestui corp de clădire, frontonul principal monumental a fost lipsit de sculpturile realizate de Karl Storck sau sub coordonarea acestuia.



9 comentarii:

Dragos Bora spunea...

"Lustragerie"... ... ... :)

Interesant! Multumesc!

Raiden spunea...

Excelent! Nu aveam nicio informatie de la inaugurarea pasajului. Atunci a revenit si rondul la Universitate, nu?

ADRIAN spunea...

N-am prins niciodata vreun moment in care sa fie marcata cumva comunicarea aia directa cu parcarea de care se vorbeste. Ai idee unde este usa si pasajul de legatura? Probabil ca va trebui facuta o astfel de legatura si catre parcajul subteran care se face acum.

armyuser spunea...

@Adrian / Nici eu nu îmi aduc aminte de pasajul de legătură dintre pasajul pietonal şi parcajul subteran. Odată cu lucrările pentru staţia de metrou Universităţii din a doua jumătate a anilor 1980, volumul parcajului subteran aflat sub carosabilul bulevardului a fost dezafectat şi transformat pentru a putea găzdui cele două vestibule suprapuse (urmaşe ale celor două nivele ale parcajului), precum şi staţia de metrou propriu-zisă, excavată sub cota cea mai de jos a parcajului subteran. Intrarea actuală în staţia de metrou din pasajul pietonal se află probabil pe locul intrării în pasajul de legătură pomenit în articol.

teo17 spunea...

Piata Nicolae Balcescu ???

In ce perioada s-a numit asa ?
Nici macar cand s-a construit pasajul nu s-a numit asa ; la a doua fotografie ,textul de la "Apropo de..." spune:
"Pasajul pentru pietoni din Piata Universitatii incepe sa prinda contururi "
Deci , cum e ?

abracadabra spunea...

Sculpturile realizate de KS sau sub coordonarea acestuia, cam nesiguri oamenii...dar macar au reamintit de frontonul principal.

marius spunea...

intre pasaj si parcarea subterana exista un culoar de legatura,pe partea dreapta,cum cobori scarile de la National...

armyuser spunea...

@teo17 / Piaţa Nicolae Bălcescu este fosta piaţă Brătianu. Piaţa Universităţii este cea din faţa intrării principale a Universităţii, care a găzduit până de curând cele patru statui.

armyuser spunea...

@abracadabra / Sculpturile frontonului au fost realizate în două maniere diferite, fapt ce argumentează ipoteza realizării acestora de către K.S. sau de către un alt sculptor, care lucra în atelierul primului.