vineri, iulie 09, 2010

Groapa Floreasca







12 comentarii:

Raiden spunea...

Cata manie proletara in articolul tovarasului Ioan Grigorescu!

Personal nu sunt atras de zona Floreasca, insa trebuie sa recunosc ca blocurile alea sunt ok pe dinauntru, f racoroase.

Anonim spunea...

articolul lui ioan grigorescu e foarte bun. totusi, punctele cardinale sunt nord, est, vest, sud si nu tei, cocioc, cutarida etc.
apoi, noul cartier floreasca nu avea 100 de blocuri la data scrierii articolului, ci exact 87.
alta problema apare cu ciozvarta de bojoci. ciozvarta, cuvant de origine slava (cf rusul четыре, bg четири, cehul čtyři etc)este definit ca un sfert din animalul taiat, deci nu poate fi vorba de o ciozvarta care sa cuprinda numai plamanii. sau poate autorul se refera la un sfert de plaman? trebuie sa mai reflectez la asta.

ADRIAN spunea...

nu stiu despre ce marmura vorbea ...
acum si mai nedumerit sunt de faptul ca intre aceste 100, fie ele si 87 de blocuri, s-a mai putut inghesui pe ici pe colo cate un mic bloculet in ultimii ani.

armyuser spunea...

@Adrian / Eu cred că dacă echivocul articolului plin de metafore ţi-a trezit nişte curiozităţi, autorul şi-a atins scopul. :)

un opinant spunea...

Cocioc era denumita zona pe care se gaseste acum Parcul Tineretului, delimitata de Str. Piscului si dealul Crematoriului. Asanarea zonei a inceput in 1959 destul de timid, iar parcul, Bd. Tineretului si Sala Polivalenta au aparut de-abia in prima jumatate a anilor '70.

Nu pot localiza Valea Plingerii, insa Mandravela era cunoscuta zona ce incepea de la Piata Sudului spre Aparatorii Patriei - Sos. Oltenitei.

director-turism spunea...

Deoarece avem suficient material si pe viitor dorim sa-l publicam in directorul nostru vom comenta si noi pe marginea articolului ce se refera la Groapa Floreasca.Trebuie stiut ca de fapt Groapa adapostea la 2000 de suflete majoritatea de etnie tiganeasca,inghesuite in colibe care la randul lor se sprijineau una de alta.Se intindea de la Calea Floreasca in spatele fabricii Ford (ulterior Automatica) pana la Aviator Radu Beller in vecinatatea noii constructii a Salii de Sport Floreasca.Iar pe lateral de la limita ultimilor case de pe Vladescu pana la gardul strandului MAI.Pe timpul acela nu exista Blv Eliade (fost Kalinin).Groapa a fost curatata de tigani in iarna lui 1958-1959 cand datorita furaciunilor frecvente facute in noile blocuri de locuinte din noul cartier Floreasca cat si a ridicarii pe malul lacului a noului stabiliment unde avea sa locuiasca Dej, mai marii comunisti au hotarat sa trimita armata si militia care au inconjurat intr-o noapte groapa au aruncat grenade lacrimogene si au incarcat in camioane toat tiganimea si au dat foc la locuintele insalubre.Valatuci de fum au invaluit zona lacului si a cartierului pana jos la Zavoi unde era carciuma lui Turcu timp de trei zile.Apoi i-au dus pe tigani in Baragan. Camioanele cu prelate s-au invartit o saptamana. Soldatii care asigurau escorta primisera instructiuni sa le spuna ca ii deporteaza in Siberia la rusi. Plangeau tiganii de mama folcului.Au fost abandonati in mijlocul Baraganului sub promisiunea de a nu mai calca prin Bucuresti.Nu s-a demolat nimic in Groapa. A devenit groapa de gunoi pe care buldozere uriase o nivelau iar tavalugi imensi o batatoreau.Au scapat doar tiganii care au fugit sa se ascunda prin cociocurile Lacului Tei( stufarisuri plutitoare care uneori se uneau formand adevarate insule plutitoare , de aici si denumirea de Cocioc).Odata cu astuparea gropii au disparut si mirosurile pestilentiale. Inainte de sarbatorile de iarna carnatii agatati in balconele noilor locuinte nu mai dispareau ca inainte. Si nici rufele intinse la uscat.Iar jos in cartierul ce se intindea de la Conacul Floresca pana la carciuma lui Turcu locuitorii caselor de pe micile stradute pietruite cu bolovani de rau erau multumiti ca nu li se mai furau porcii si pasarile.Apoi dupa ce groapa a fost umpluta, pe marginea dinspre Vladescu s-au ridicat blocuri turn, iar spre lac a fost construit un bulevard in continuarea strazii Ceikovski ce ducea direct la Sala Sporturilor.A fost adus pamant din Baragan si s-au plantat pomisori si iarba.Apoi au aparut aleile viitorului parc. Iar in partea dinspre Ford a fost construit Patinoarul Floreasca.Aceasta e adevarata poveste a Gropii Floreasca.

director-turism spunea...

@Adrian, groapa asta se afla la mai putin de 1 km de Blv. Primaverii unde existau vile placate cu marmura. Ca dealtfel si in zona demolata ulterior de Ceausescu ca sa construiasca Casa Poporului.Prin anii 50 ai secolului trecut stradutele din cartierul Floreasca nu aveau canalizare si apa o luau oamenii de la cismelele aflate la coltul strazilor.Multi oameni nu aveau tras curent electric (era la 110 V ) si luminau cu lampi de gaz.Constructia noilor blocuri de locuit (care aveau tot confortul) cu strazi ce purtau nume de compozitori aducea un constrat extraordinar intre Groapa , cartierul de jos si cartierul de sus.Groapa era o prezenta dezagreabila iar oamenii care o locuiau (chit ca erau hoti la drumul mare) traiau inuman.

armyuser spunea...

@director-turism / Mulţumim pentru comentariile deosebit de valoroase. De unde provin aceste informaţii?

axelanti spunea...

@armyuser: ar fi interesanta si o delimitare mai precisa a gropii pe o harta recenta

Anonim spunea...

Floreasca este un cartier foarte frumos. Locuiesc in "groapa" de 20 de ani si nu m'as muta in alt cartier. E cartieru unde meu ,e casa mea !

Tania Iancu spunea...

Fac o mica corectura. Groapa Floreasca nu se intindea pana la strada Vladescu (actuala George Calinescu), pe care mergea tramvaiul 5, ci doar pana la strada Av. St. Protopopescu, strada care s-a pastrat si pe care sunt amplasate cele 6 blocuri turn. Blocurile turn au fost construite pe teren solid, pe marginea fostei gropi cu cofraje glisante (un etaj pe zi, era prezentarea facuta la televizor) si date in folosinta in 1962-1963. Groapa, care fusese delimitata cu un gard inalt din scanduri de lemn varuite, a fost umpluta cu pamant si transformata in parc. Casele cu curte de pe strada Protopopescu, ca si cele de pe celelalte strazi pana la str. Vladescu au fost inlocuite cu blocuri noi de 4 etaje, cu confort sporit, in anii '80.

Adrian spunea...

Cat se poate de exact. As avea un mic amendament: Groapa Floreasca nu a fost astupata. Este mult spus. Ca s-a turnat pamant, este altceva.