luni, mai 10, 2010

Concursul



Art. 1 - Ministerul Lucrărilor Publice şi al Comunicaţiilor instituie un concurs public între arhitecţii diplomaţi din România, făcând parte din Colegiul Arhitecţilor, având ca scop: sistematizarea întregului teren rămas actualmente liber în faţa Palatului Regal - între Athénée Palace - clădirea Soc. "Generala" şi spre Est cât va fi necesar.

Se va studia intrarea tuturor arterelor ce dau în acest spaţiu şi în special traseul străzii Ştirbey Vodă, între str. Luterană şi calea Victoriei, cum şi deschiderea perspectivei Palatului către Cişmigiu şi legarea căii Victoriei prin artere largi cu Cişmigiul.

Art. 2 - În cadrul acestei sistematizări se va amenaja în faţa Palatului Regal o piaţă festivă, bine proporţionată faţă de volumul şi dimensiunile acestui palat, piaţă care va putea servi şi pentru desfăşurări de cortegii, ca piaţă de arme şi ceremonii şi în acelaşi timp, - ca un cadru arhitectural - Palatului Regal.

Art. 3 - Proiectul de sistematizare ce se scoate la concurs va ţine seama de cadrul datelor existente şi a desideratelor următoare:

a) Date existente:

1. Clădirea Palatului Regal va fi respectată, astfel cum se arată în planul ce se dă.
2. Clădirea Fundaţiei Regale "Regele Carol I", poate fi păstrată, eventual transformată, sau chiar suprimată. În acest din urmă caz, se va rezerva în cadrul acestei pieţe terenul necesar pentru o viitoare Fundaţie, având o suprafaţă circa de două ori mai mare ca actuala, la parter.
3. Clădirea Ministerului Internelor, clădirea Atheneului Român şi biserica Creţulescu, vor fi respectate.

b) Desiderate:

1. Obţinerea unui cadru optim pentru punerea în valoare a Palatului Regal, considerat ca element dominant, atât din punct de vedere plastic, cât şi ca simbol.
2. Rezolvarea problemei circulaţiei în acest spaţiu, precum şi al întregului cartier cuprins între Piaţa Teatrului Naţional - Biserica Albă - b-dul Brătianu şi Cişmigiu.
3. Punerea în valoare pe cât posibil a terenului, a cărui sistematizare se proiectează, pentru a se recupera parte din sumele necesare realizării.

Art. 4 - Soluţionarea, ce se va propune de fiecare concurent, va ţine seamă de clădirile arătate la art. 3, alin. a, iar în ceea ce priveşte celelalte clădiri particulare cuprinse în acest spaţiu, se lasă libertatea ca acestea să fie conservate, modificate sau dărâmate, spre rezolvarea favorabilă a problemei şi ţinând seama că orice sacrificiu să fie în raport direct cu avantajul dobândit.

Art. 5 - Imobilele ce vor fi proiectate în acest spaţiu, pot fi prevăzute cu portice de circulaţie şi prăvălii, la parter, în total sau în parte.

Art. 6 - Proiectul va stabili locul cel mai nimerit pentru actuala statuie a Regelui Carol I.

Art. 7 - Concurenţii vor studia şi împrejurimile Palatului Regal, spre această piaţă, având libertatea de a face eventual rectificări.

Art. 8 - Concurenţii au posibilitatea de a prevede scoborârea nivelului pieţii actuale, nivelul terenului şi căii Victoriei din faţa Palatului regal, până la maximum doi metri, astfel cum se arată în planul anexat. Se va da deosebită atenţie studiului racordărilor între piaţa coborâtă şi actualele străzi.

[...]

Art. 17 - Proiectele premiate şi menţionate rămân proprietatea ministerului, care îşi rezervă dreptul de a le utiliza cum va crede de cuviinţă pentru interesele oraşului, fără drept de autor pentru laureat, în ceea ce priveşte clădirile şi în general toate clădirile ce se vor executa.

[...]

[Monitorul Oficial (Partea I) Nr. 217 din 17 Septemvrie 1942, p. 32 / 7722 ]

8 comentarii:

popescu spunea...

ai si planul care a fost pus la dispozitie?

armyuser spunea...

@popescu / Nu îl am. În M.Of. nu era decât textul comunicatului.

S-au dat planurile - planul general de situaţie 1:1.000, planul de situaţie 1:500, planul de situaţie cu cote de nivel, secţiunea prin CV şi secţiunea prin axa PR şi FR-RCI la 1:500, vederea PR pe CV la 1:100 - contra unei sume de 5.000 lei, la sediul MLPC-DGCP. Suma s-a înapoiat candidaţilor care au luat parte la concurs.

ADRIAN spunea...

neseriosi :) in loc sa bage si ei o incredintare directa ... :)

alexandru mircea spunea...

Imaginea ce e, o macheta/simulare de epoca pentru concurs? Seamana cu actuala cladire, dar nu "rasare"...

Raiden spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Raiden spunea...

@ alexandru mircea - este fotografie reala cu Palatul, facuta din imobilul demolat al "Bancii Natiunei" (unde e acum Tzeapa lui Ghildush).

Aripa Stirbei-Voda nu a ramas asa, a fost remodelata, dupa decizia de a suprima strada Imperiala si hotelul omonim.

alexandru mircea spunea...

@Raiden: mersi! Nu stiam ca noul palat regal n-a fost din prima asa cum e acum. Asa ca in poza mi se parea foarte ciudat, mai ales aripile laterale par intr-un unghi mult mai strans fata de corpul principal, fata de cum le stiam.

dan spunea...

@Raiden
***De fapt Banca Naţiunii, ca instituţie, dǎduse faliment încǎ din 1922 ; în momentul demolǎrii la etajele clǎdirii funcţiona Banca Danubiana. Falimentul Bǎncii Naţiunii a fost atât de rǎsunǎtor şi cu implicaţii internaţionale încât despre el a scris şi New York Times. Instituţia fusese fondatǎ în 1912 de Mihai Morghiloman şi alţi câţiva investitori. Încǎ din timpul rǎzboiului, Banca Naţiunii începuse o speculaţie cu valute din care a ieşit perdantǎ; preşedintele bǎncii, prinţul Ioan Ghica s-a sinucis, iar cei doi directori au fost arestaţi.
***Împreunǎ cu Hotelul Imperial a trebuit dǎrâmat şi Hotelul High-Life (fost Manu) de lânga el, care se gǎsea cam pe locul actualei aripi de N a Palatului.