joi, aprilie 08, 2010

Academiei 4-6



Blocul se construieşte pe terenul rămas liber prin demolarea unei vechi construcţii parter, între calcanele a două imobile mai importante. Deşi amplasamentul şi gabaritul noii clădiri sunt riguros determinate de frontul străzii şi de calcanele vecine, a apărut totuşi necesitatea studierii în ansamblu a întregului cvartal cuprins între străzile Academiei, Doamnei, Bursei şi Gh. Asan.

Concluziile la care s-a ajuns au confirmat oportunitatea studiului şi au pus în evidenţă o serie de condiţii care trebuie avute în vedere la elaborarea proiectului. Soluţia de sistematizare a cvartalului, având mai mult caracterul unui program care va sta la baza continuării studiilor, propune crearea unei incinte cu blocuri de locuinţe, construirea unei săli de spectacole pe terenul ce se învecinează cu Ministerul Comerţului şi crearea unui spaţiu deschis pentru degajarea Băncii de Stat.

Încadrându-se în studiul de sistematizare, tratarea noului bloc a ţinut seama de necesitatea lărgirii străzii Academiei pentru a degaja circulaţia. Cum lărgirea străzii nu poate fi realizată, întrucât necesită un volum mare de demolări, s-a prevăzut la parterul blocului un portic care urmează a fi extins şi sub construcţiile existente învecinate.

S-a ţinut seama, de asemena, de racordarea noii clădiri cu înălţimile blocurilor vecine. Racordarea cu imobilul de colţ dinspre Piaţa Universităţii (clădirea O.N.T.) s-a considerat posibilă în ipoteza supraetajării acestei construcţii. Din studiile făcute, această supraetajare a apărut a fi necesară şi pentru viitoarea închidere a fronturilor în această regiune a pieţei.



La proiectare s-au avut în vedere, în afară de condiţiile cerute de amplasament, şi cele impuse de clădirile existente pentru realizarea unui front unitar sub aspect arhitectonic şi urbanistic. În acest scop, faţada încearcă să soluţioneze problema integrării construcţiei în arhitectura existentă a străzii. S-au prelungit pe faţada noii clădiri registrele cele mai importate ale construcţiilor învecinate, şi anume: registrul inferior al imobilului O.N.T., pentru parterul blocului, şi cel superior al imobilului din str. Academiei 2, pentru etajul 4.

Rezalitele din dreapta şi din stânga dau posibilitatea introducerii unor înălţimi de etaje diferite şi adaptării unei modenaturi mai stilizate. În acelaşi timp, rezalitul din dreapta marchează intrarea în curtea interioară şi formează o oprire pentru porticul care, până în acest punct, continuă arhitectura imobilului O.N.T.

Blocul cuprinde 5 etaje identice şi un al 6-lea retras mult pe 3 laturi pentru ca acesta să nu participe la compoziţia străzii. Blocul cuprinde în total 42 de apartamente, dintre care 10 de o cameră şi 32 de 2 camere. La parter se află 3 magazine, iar în subsol depozitele magazinelor, centrala termică, hidroforul, crematoriul şi boxe pentru locuinţe.

Vedere a str. Academiei spre bd. Elisabeta de la începutul secolului al XX-lea.
Cinema Lux în anii 1920, văzut din acelaşi punct, sub un unghi uşor diferit

Anunț imobiliar cu imobilul de pe Academiei 5, în 1936.


[Arh. M. Hornstein (autorul proiectului) în Arhitectura nr. 10-11, 1958]

15 comentarii:

ADRIAN spunea...

Multumesc pentru preluarea din zbor! Nu stiam despre blocul acesta si am cam gresit cu trei ani :)) caci eu l-as fi datat cam 1955 ...
Mi se pare unul dintre blocurile de bun simt, bine facute in contextul in care se inserau astfel de "plombe". Am insa autorizatia extinderii pe fundul de lot al imobilului invecinat ...

Raiden spunea...

De bun-simt aceasta insertie! Am fost in blocul respectiv si are finisaje ok.

Mai incantat sunt ca am aflat ca str. Colonadelor s-a numit si perioada Gheorghe Asan! Oare este cel cu moara sin Stefan cel Mare? Credeam ca strada a avut doar denumirea Colonadelor si pe cea actuala, Toma Caragiu.

Branxu spunea...

Vechea construcție parter era o casa boiereasca de mari dimensiuni, probabil foarte interesanta din punct de vedere al arhitecturii civile de secol XVIII. Se regăsește în planul Boroczyn este ilustrata exact în reconstituirea centrului Bucureștilor a d-lui Radu Oltean, asa cum o confirma fotografia aeriana din 1916-1918 prezentata de Alex Galmeanu.

@armyuser
știi cumva cine a fost institutul ce a proiectat blocul? poate se poate găsi prin arhiva lor și un releveu sau fotografii ale clădirii vechi.

dan spunea...

@armyuser
In anii '70 si '80 pe trotuarul acoperit de coloanele acestui bloc, tiganii vindeau amatorilor componente electronice mai greu de gasit, furate din fabrici (pana aparea militia): tuburi electronice, tranzistoare, tiristoare ... cumparam si eu cateodata, pt anumite montaje ; de aceea i se spunea "Aleea Trazistoarelor".

@Raiden
Da, este vorba chiar de industriasul Gheorghe Assan, tatal lui George (!) si Basil (!!) Assan. Gheorghe a avut casa in zona, aproape de locul unde, ulterior, s-a ridicat Biserica Rusa (a "Studentilor"); iar in apropiere, pe coltul Ulitei Nemtesti (Smardan) cu Lipscani, a avut pe la 1848 prima lui afacere: bacania Martinovici & Assan. Asa a facut capital pentru moara cu aburi din 1853. Abia dupa vreo 20 da ani a ridicat casa de pe Podul Mogosoaiei, peste drum de Palatul Domnesc (care va fi apoi modificata si va deveni Hotel Metropole).

Mihai Hristu spunea...

Buna ziua,

Va rog sa priviti dallesevents.blogspot.com si sa-mi spuneti daca am creditat corect fotografiile.

Cu prietenie,

Mihai Hristu

dan spunea...

@armyuser
Fotografia cu intersectia Str Academiei cu Str Doamnei este f.frumoasa si interesanta, desi are rezolutie mica, insa nu poate fi din 1944.Cladirea din stanga, vizavi de Gradina Blanduziei (fosta Gagel, fosta Edison) a fost intr-adevar sediul Bancii Jacques Poumay, apoi a devenit Bodega Zografi. Apoi cladirea a fost modificata si aici a fost Cinema Lux. Dupa care, din cate stiu eu, spre sfarsitul anilor '20 imobilul a fost daramat si a inceput construirea blocului cilindric al Societatii Adriatica care exista si azi. In plus, de la sfarsitul anilor '30 circulatia trasurilor si carutelor in centrul orasului a fost interzisa.

armyuser spunea...

@Dan / Îţi dau dreptate, ai adus suficiente argumente, realitatea este că am găsit-o întâmplător printre pozele arhivate, iar ceea ce ştiu cu siguranţă este că poza a apărut într-o lucrare din 1944. Altfel spus, poza este publicată în acest an.
Cam din ce perioadă ar putea fi datată situaţia urbană din fotografie?

dan spunea...

@armyuser
Cladirea din stanga imaginii este cea veche, nemodificata, folosita de Banca Poumay si apoi de Rest Zografi ; in plus nu vad liniile de tramvai care au fost instalate pe Str Academiei spre Primul Razboi. Asa incat, cred ca poza este din primii ani dupa 1900.

Branxu spunea...

Cred ca un element bun de datare este fotografia aeriana postat de Alex Gâlmeanu. În ea se vede ca în timpul Primului Război Mondial acea casa nu mai exista fiind înlocuita de o clădire cu doua nivele cu intrare monumentala pe colt.

Am postat mai multe informatii grafice aici: http://blocuresti.blogspot.com/2010/04/academiei-nr-5.html

armyuser spunea...

@Branxu / Mulţumesc pentru informaţiile lămuritoare! Am mai adăugat la temă un anunţ publicitar imobiliar din 1936, care prezenta viitorul bloc de pe Academiei 5 pe care-l avem şi astăzi.

dan spunea...

@Branxu
Multumesc ca-mi dai dreptate in legatura cu datarea, pe blogul tau (blocuresti), unde cititorii pot gasi si informatii suplimentare. Cat despre cladirea de pe colt, chiar eu am identificat-o pe imaginea 1916-1918 de pe "muzeul de fotografie" in toamna trecuta (UPDATE2, si am notat-o AO), impreuna cu alte 30 de cladiri, printre care si Teatrul Modern (pe care l-am notat acolo AQ), care in anuntul imobiliar plasat de Armyuser apare deja demolat - in locul lui este provizoriu o piata pe care se va construi aripa noua a BNR. O rectificare la ce ai scris pe blogul tau: cladirea noua (sau modificata) de pe colt NU avea 2 etaje, ci doar 2 nivele - parter si etaj; am sa-i trimit lui Armyuser foto cu ea, pe e-mail. In plus, repet ca dovada cu liniile de tramvai este importanta pt datare.

@armyuser
F.interesanta reclama, dar mai ales planul desenat. Se vede cum Str Academiei purta, in anii interbelici, numele presedintelui Republicii Franceze, iar Str Doamnei revenise la numele initial, dupa ce purtase numele: Ulita Barcanescu, Str Paris, Str Mauriciu Blank. Constructia acestui bloc a durat f.mult, intre 1925 si 1936 (!!!), probabil din cauza perioadei de criza.

dan spunea...

***Am uitat sa adaug ca in noul bloc a functionat, poate in amintirea vechiului cinematograf "Lux", Cinema "Luxor".

Paul spunea...

@Dan
de unde ai informatia cu cinema "Luxor"?!
Luxor a fost cinematograful din actuala sala "Izvor" a teatrului "L. S. Bulandra". Un alt cinema "Lux" a fost pe Calea Grivitei nr 196, dupa 1950 s-a numit "Cultural", iar spre sfarsitul anilor '60 a fost demolat.

kleompu spunea...

Foarte interesant articolul. Imi fac proiectul de diploma, la Facultatea de Arhitectura, pe locul unde era Gradina Blanduziei si mi-ar fi fost de folos mai multe informatii istorice despre aceasta zona (harti, texte, fotografii). Daca m-ati putea ajuta cu niste documentatie m-ar ajuta enorm. Adresa mea de email este kleompu@gmail.com. Multumesc!

Anonim spunea...

Poate Ma insel, dar se pare ca Blocul Adriatica rezida pe Str. Doamnei Nr.5. nu Academiei 5.
Dinspre str. Doamnei înspre bd. Regina Elisabeta, pe partea stânga sunt imobilele str. Academiei cu nr. impar: 1,3, 5; la intersectia cu str. Doamnei este imobilul Tehnoimport, Doamnei Nr.5