marți, mai 19, 2009

Cazinoul din Mamaia, 1939-1941

Astăzi nu este un loc din Bucureşti, ci din Mamaia, căci unde mergeau bucureştenii la plajă, în verile anilor 1939-1941?

Desen cu faţada Casinoului dinspre Strada Principală, inclus în oferta de preluare în concesiune a jocurilor de noroc în Staţiunea Mamaia, din 12 martie 1939

Oferta de preluare în concesiune a jocurilor de noroc în Staţiunea Mamaia, din 12 martie 1939, pe termen de şase ani, cu începere de la 01 aprilie 1939 şi până la aceeaşi dată a anului 1945 inclusiv.(foto după facsimilul prezentat în Expoziţia "1939 - Zile de pace, zile de război", realizată de Arhivele Naţionale între 30 aprilie-29 mai 2009)


"1. Ne obligăm să construim pe un teren suficient care ni se va da gratuit de Primărie pe malul mărei la Mamaia, din beton armat o sumptoasă clădire Cazinou pe suprafaţa de cca. 1100- metri pătraţi, conform schiţei de plan aci alăturată, clădire care va costa cca. 7.000.000- lei şi care va rămâne la expirarea concesiunei proprietatea exclusivă şi absolută a Primăriei Municipiului sau Statului Român, după cum veţi bine-voi a decide.-
2. Toate încăperile acestui cazinou ne obligăm să le mobilăm cu mobilier de prim rang, care deasemenea la expirarea concesiunei va rămâne Statului.

[...]

Imediat după aprobarea prezentei, vom începe construcţiunea Cazinoului la care ne obligăm a lucra zi şi noapte pentru a putea fi terminată până la data de 15 iunie a.c. iar până la această dată fiind liber a practica jocurile în încăperile bufetului de la Mamaia."


Fotografii ale Cazinoului din Mamaia la 1941, desenat de Arhitect Victor Gh. Ştefănescu şi realizat de Antrepriza Inginer A. Ioanovici. (foto după fotografii din revista Arhitectura - serie nouă, anul 1941, nr. 03)




















Ordonanţa Generalului Teodor Nicolau, Primarul Municipiului Constanţa, din 20 iunie 1939, referitoare la plaja din Staţiunea Mamaia şi plajele din Constanţa.


"Este strict oprit dansul în costum de baie, atât pe plaje cât și pe terasa Cazinoului"



Ordonanţa Generalului Teodor Nicolau, Primarul Municipiului Constanţa, din 26 iulie 1939, referitoare la respectarea bunelor moravuri în Constanţa.

O altă adresă, de la prietenul nostru Joe din Constanţa, referitoare la Cazinoul Municipal din Constanţa, semnată de acelaşi Gheorghe Timiraş.

3 comentarii:

Raiden spunea...

Deci ai fost la Arhive... foarte interesante documentele. Decenta era la ordinea zilei, iar conform standardelor epocii nu ai ce sa ii reprosezi primarului. cand te gandesti ca azi in locul acelui om e unul ca Mazare!

Cazinoul este un exempplu frumos de modernism. Am o poza de dupa inaugurare, in care bunicul meu + alte persoane se pozeaza cu Cazinoul, de pe actualul loc al piatetei cu fantani (era teren liber atunci).

Pontonul din prima poza alb-negru exista si astazi, insa este groaznic de degradat!

brebe85 spunea...

Cam restrictive regulile pe plaja :)

Despre cladire nu ar trebui sa ne miram de ce e in halul asta, la cum arata si orasul vechi al Constantei.

joe spunea...

Bine bine, Gheorghe Timiras scria aia in Martie 1939, insa in Septembrie 1939 scria si asta:

http://www1.picturepush.com/photo/a/3988279/img/3988279.jpg

Documentul avea legatura cu Cazinoul de pe faleza, deci avea legatura si cu el?