sâmbătă, martie 26, 2011

Casa Bloc



Astăzi vă propun să revizitaţi un bloc desenat de arh. Jean Văleanu, situat la intersecţia dintre Splaiul Independenţei, Calea Plevnei şi str. Schitu Măgureanu. Imobilul care se alătură siluetei Palatului Ligii Culturale a fost proiectat şi ridicat în anul 1936. Forma neregulată a parcelei ocupate de imobil a determinat apariţia unei faţade înguste, rezolvate de arhitect într-o manieră exemplar modernistă.



Ritmul balcoanelor şi accentul vertical al faţadei către podul Izvor ne aminteşte de blocul cu cofetăria Casata, desenat de acelaşi arh. Jean Văleanu şi ridicat tot în anul 1936 în apropierea monumentului dedicat lui Take Ionescu. Accentul vertical al acestui bloc întrerupea liniile orizontale ale frontului bulevardului şi semnaliza colţul intersecţiei cu strada Atena, către Piaţa Lahovary. Calcanul nordic al acestui imobilul va fi comun cu cel al imobilului Leonida. Imobilul cu cofetăria Casata s-a prăbuşit în timpul seismului din 4 martie 1977.




Mai multe detalii despre casa bloc de la podul Izvor, în reclama imobiliară de mai sus preluată din cotidianul Dimineaţa. Despre Podul Izvor/Uranus situat în apropierea casei bloc ne-a scris mai multe Raiden, căruia îi mulţumim.



Un alt imobil desenat de arh. Jean Văleanu va fi ridicat în 1938, pe Calea Victoriei la nr. 101. Imobilul Domnica este format din mai multe tronsoane, organizate în jurul unei curţi, în mijlocul căreia se află o fântână cu joc de apă. Într-un articol anterior, confundasem cu acest patio o altă curte interioară renumită, cea a Cofetăriei Nestor din Imobilul Mica situat mai jos pe Calea Victoriei.

8 comentarii:

brebe85 spunea...

Ma poti ajuta sa inteleg "Forma neregulată a parcelei ocupate de imobil a determinat apariţia unei faţade înguste, rezolvate de arhitect într-o manieră exemplar modernistă."? Pe mine nu ma frapeaza dar sunt sigur ca nu privesc cum trebuie :)

ADRIAN spunea...

Numerotarea din 1911 arata ca imobilul ala cu nr. 101 ar fi uneva vis-a-vis de AGIR-ul lui Petre Antonescu si de Casa Algiu unde stationeaza GDS. Adica ar putea fi cladirea lipita de blocul Malaxa desi 101 ar trebui sa fie mai curand cladirea mai ingusta, lipita de blocul comunist din coltul cu Berthelot dar care nu are de-a face cu modernismul. Deci care ar fi?

armyuser spunea...

@Brebe85 / Frumuseţea este în spatele ochilor privitorului, până la urmă, nu? :) Nu uita că blocul se ridica la peste 7 etaje în Bucureştii anilor 1930.

"Adrian / Nu am verificat numerotarea din prezent, însă am găsit câteva referiri la blocul Domnica/Domniţa ca fiind acela cu "atrium" înconjurat de prăvălii. Acolo a funcţionat în anii 1990 prima schiţă de librărie Humanitas.

Crezi că la 1911 era aceeaşi numerotare ca cea din 1938? Se poate să mă înşel cu identificarea imobilului, dar poate ne mai ajută cineva.

dan spunea...

In cartea de telefoane din 1938, la adresa Calea Victoriei 101 nu apare niciun abonat, deci, la inceputul anului era teren viran sau santier.
In acel an, Palatul Stirbey se gasea la nr.107, deci Blocul Domnica este cuprins intre intersectiile cu strazile Berthelot si Banului.
Adrian este f.aproape de localizarea corecta; daca privim pe Bing Maps, pe acest segment un singur bloc are curte interioara: cel asezat peste drum de Casa Algiu-Toma Stelian ("Libraria din fundul curtii") si de imobilul vecin, care face coltul cu Str.Amzei (dar nu vis-a-vis de AGIR).

armyuser spunea...

@dan / În articolul despre imobilul Mica am publicat nişte fotografii ale blocului de la nr. 101, inclusiv câteva imagini luate în curtea interioară. Am considerat că nu mai e nevoie să le includ şi aici. Curtea interioară a imobilului Domnica are un pavaj aproape identic cu cel din curtea imobilului ARO desenat de Horia Creangă şi aflat mai jos pe Calea Victoriei.

Mulţumim pentru vizită şi precizare!

ADRIAN spunea...

@armyuser: probabil ca acela este blocul, cel pe care l-ai ilustrat in articolul tau in care ti-ai corectat acea greseala. la ce spune Dan s-ar putea obiecta ca nu neaparat lipsa din cartea de telefon ar trebui sa duca la ideea de loc viran; poate ca acolo nu era telefon pur si simplu. in cazul unui bloc este adevart ca era mai greu la acea data sa nu fie telefoane. deci depinde cum analizezi.

acum, pentru ca nu ma ai in lista ta de bloguri si nu stiu cat de repede observi noile subiecte, te anunt ca m-am tinut mai tarziu de promisiunea de a completa articolul tau cu maturatorii, punand alte date despre salubritate.

armyuser spunea...

@Adrian / Mulţumim pentru noile informaţii referitoare la salubritatea Bucureştilor! Am completat şi blogroll-ul cu adresa blogului tău. Îl citeam prin intermediul legăturii aflate în tabloul de bord. :)

Anonim spunea...

dragi pasionati de bucuresti, am cautat pe internet si n-am gasit nici un fel de informatie despre cit costau apartamentele in acea perioada (1936-1938)si cam cit era salariul mediu? aveti idee? multumesc